Плате у “Београдском метроу” 1.000 евра, а метроа нема
Фото:Весна Лалић/Нова.рс

Плате у “Београдском метроу” 1.000 евра, а метроа нема

Упркос бројним најавама политичара у последњих десетак година, Београд и даље нема метро, нити је уопште започета његова градња. Па ипак, већ скоро две године запослени у Јавном комуналном предузећу “Београдски метро и воз” примају просечну плату од хиљаду евра.

И не само да су и Вучић и Весић и Мали, а пре њих и Ђилас, обећавали почетак изградње метроа у главном граду, него и око будућих линија београдског метроа није дошло до усаглашавања струке и политике – тренутно, планирано је да прва линија метроа иде “од никуда ка нигде”, односно, да почетна и крајња станица буду на местима где сада не живи нико (Макишко поље и Ада Хуја, уз план да се овај крак прошири до Миријева).

Но, грађани већ две године плаћају запослене предузећа коме је саставни део имена “изградња, обављање превоза путника метроом и развој градске железнице у Београду” – иако ни изградња, ни превоз путника метроом не постоје.

Једино што су Београђани видели, а подсећа на метро, јесте предизборна вожња будућих одборника СНС-а у аутобусу облепљеном да личи на метро, пред градске изборе 2018. године.

Број запослених у ЈKП “Београдски метро и воз” је, током протекле године увећан 325 одсто, док је просечна зарада увећана 60 одсто, показују подаци из званичних завршних рачуна овог предузећа.

Јавно комунално предузеће “Београдски метро и воз” је, у 2019. години, на име зарада запосленима и накнада председнику и члану надзорног одбора исплатило укупно 43,82 милиона динара. То је “по глави” 17 запослених и два члана надзорног одбора 192.188 динара бруто, односно 117.123 динара нето плате. Укупни расходи су били 70,3 милиона, што значи да на плате запослених одлази 62 одсто.

Само годину дана раније, исто предузеће је са свега четири запослена на име зарада и накнада за непуна три месеца постојања исплатило два милиона динара, односно 73.177 динара нето “по глави”.
Горан Весиц поцетак постављања споменика Стефану Немањи

Број запослених се за годину дана увећао са четири на 17, што је 325 одсто.

Просечна зарада исплаћена запосленима порасла је скромније – “свега” 60 одсто, иако је реч о јавном предузећу, која су током протеклих година била на удару фискалне консолидације и великих мера штедње.

“Београдски метро и воз” је 2019. године, према званичним подацима доступним у Регистру финансијских извештаја АПР, пословао са – добитком од чак 23,68 милиона динара. Годину пре, од 12. октобра до 31. децембра 2018. године, уписао је губитак од 109.000 динара.

Пословни приходи овог јавног предузећа у 2018. години су за непуна три месеца пословања били 3,21 милион динара, а годину касније су порасли на чак – 97,76 милиона динара, колико је, према званичним завршним рачунима, забележено током 12 месеци 2019.

Подсетимо, тек 21. јула ове године представници градске управе, јавно-комуналног предузећа “Београдски метро” и француске компаније “Ежис” потписали су Уговор о изради пројектно-техничке документације за пројекат изградње метроа у Београду.

Аутор: Даниела Илић Kрасић, Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Ђиласе, прво да објасниш како си улупао милијарду евра на мост у равници па да наставимо причу о корупцији!

Ђиласе, прво да објасниш како си улупао милијарду евра на мост у равници па да наставимо причу о корупцији!

 „Не разумем како мислите ‘ако се вратим на власт’? На коју власт мислите? Као што …

Сад хаварије и на електранама у Београду: Прети колапс са грејањем у престоници?

Сад хаварије и на електранама у Београду: Прети колапс са грејањем у престоници?

Београд се налази у алармантној ситуацији са снабдевањем топлотном енергијом, која би ускоро могла да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *