Уставни суд први пут оборио меру Владе из ванредног стања

Уставни суд први пут оборио меру Владе из ванредног стања

Уставни суд јуче је први пут оборио једну од мера које је Влада Србије донела током ванредног стања. Kако се може закључити из саопштења и аката који су усвојени, Суд је закључио да истовремено вођење кривичног и прекршајног поступка и двоструко кажњавање због непоштовања одлуке о забрани кретања није у складу са Уставом и потврђеним међународним уговорима.

Иницијативу за оцену уставности у овом случају поднео је Београдски центар за људска права, а она се односи на могућност двоструког кажњавања, кривичног и прекршајног у случају грађана који су кршили забрану кретања, односно такозвани полицијски час током ванредног стања. Том Уредбом било је прописана новчана казна у износу од 50.000 до 150.000 динара.

И док је у овом случају Уставни суд утврдио неуставност, обустављен је поступак за оцену уставности које се односи на Наредбу о ограничењу и забрани кретања лица на територији Србије, а коју је донео МУП у сагласности са Министарством здравља. Став Београдског центра, који је и у овом случају покренуо иницијативу, је да је та наредба у целини неуставна, јер, како су навели, мере одступање од људских и мањинских права зајамчених Уставом доноси Скупштина, а ако она то није могућности то треба да чини Влада Србије уз супотпис председника Републике.

У овом случају Наредбу је донело Министарство полиције, по овлашћењу Владе Србије. Овај акт усвојен је 21. марта и трајао до 9. априла, након чега је исте мере прописала Влада.
“Имамо позитиван однос према одлуци који је Уставни суд донео у погледу забране двоструког кажњавања, али нам није јасно зашто је обустављен поступак који се односи на оцену уставности Наредбе о ограничењу и забрани кретања лица на територији Србије. Устав не дозвољава да МУП доноси такву врсту одлука”, наводи за Нова.рс Владица Илић из Београдског центра за људска права.

Он међутим додаје да је интересантно то што знамо да је због донете Наредбе кажњено више десетина, чак и стотине људи који су је кршили, а истовремено не знамо колико је грађана двоструко процесуриано и кажњено.

Иначе, Уставном суду Србије поднето је укупно 66 иницијатива за покретање поступака за оцену уставности и законитости низа одлука и прописа донетих поводом увођења ванредног стања ради спречавања ширења заразе изазване вирусом Kовид-19.

Суд је раније закључио да је одлука о проглашењу ванредног стања, коју је донела Влада уз супотпис председника Србије, а не Скупштина, у складу са Уставом.

Kако је било наведено у образложењу, Суд је оценио да се заразна болест кодвид 19 може сматрати “јавном опасношћу која угрожава опстанака државе или грађана”, те да се не може закључити да није био испуњен правни основ за проглашење ванредног стања.

Такође, у образложењу пише да не постоји обавеза председнице парламента да сазове Народну скупштину, пре него што самостално процени да ли је она била у могућности да се састане, а у уколико није, о томе обавештава председника Републике и Владе.

Аутор: Наташа Латковић, Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Правни тим тужи државу Србију због ванредног стања, маски, присиле, тортуре... (видео)

Правни тим тужи државу Србију због ванредног стања, маски, присиле, тортуре… (видео)

Адвокат Милан Босика је казао да правни тим, на чијем је челу, спрема тужбу коју …

И ти Тиодоровићу размишљаш о ванредном стању и полицијском часу а заборавио си изгледа "свињски грип"

И ти Тиодоровићу размишљаш о ванредном стању и полицијском часу а заборавио си изгледа “свињски грип”

Епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић је изјавио да није дошло до побољшања ситуације …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *