Плету мрежу око Додика

Плету мрежу око Додика

0
(0)

Предстојеће опште изборе у БиХ, осим разних међународних организација, надгледаће и четрдесетак британских обавештајаца како би се спречило мешање Русије у изборни процес. Ово тврди угледни британски часопис „Тајмс“ позивајући се на саопштење Министарства одбране Велике Британије које је унапред објавило изводе из обраћања британског министра Гевин Вилијамсон на састанку челника НАТО у Бриселу.

– Ово размештање показује нашу преданост да обезбедимо да избори у Босни и Херцеговини буду слободни и поштени и да се одрже без ометања злоћудних спољних утицаја. Наше оружане снаге имају водећу улогу у заштити стабилности, просперитета и начина живота за милионе људи на Западном Балкану и диљем Европе – рекао је британски министар пре другог дана састанка у седишту НАТО.

Како је наведено у саопштењу Министарства одбране, те трупе ће допринети „специјалистичком надзору и обавештајној радној групи“ коју чине савезници ЕУ и НАТО и покриће период уочи избора, навело је министарство. Предвиђено је да на Западном Балкану остану шест месеци, као део мисије од 600 чланова ЕУФОР под називом „Операција Алтеа“ којом командује НАТО.
Амбасада Велике Британије у БиХ одмах је демантовала писање „Тајмса“, али само у делу због чега њени „обавештајци“ стижу у Босну.

За професора Предрага Ћеранића, декана Факултета безбедносних наука у Бањалуци, писање „Тајмса“ уопште не изненађује.

– Пре четири месеца сам у тексту „Брити не ‘миришу’ ни велике ни мале Русе“ обелоданио управо овакав сценарио. Зато ми је било сасвим јасно да ће се предстојећи избори на сваки начин искористити за обрачун са Србима. За Британце, који желе да поврате свој утицај на Балкану, Срби су, непокоран народ којима суштински не верују. Зато је основна платформа Велике Британије за простор Западног Балкана да Срби ни по коју цену не смеју бити ни економски, војни или политички фактор. Због тога се на сваки начин и опструише политика Александра Вучића према Косову, али и председник Српске Милорад Додик који је кључна фигура за Србе преко Дрине – истиче за „Вести“ Ћеранић.

Он објашњава да је још средином фебруара ове године било сасвим јасно да ће Британија покушати да се на сваки начин умеша у изборни процес у БиХ.

– Тада је у посету Србији стигао шеф британске тајне службе Алекс Јангер, па је логично питање било због чега се састао са председником Србије, када је уобичајена пракса да се сусреће са својим колегама из Службе. Сасвим је јасно да је желео лично да пренесе не само поруку да Британија не одобрава већи уплив руског утицаја и на Србију и на Републику Српску, а затим и како би обавестио Вучића да ће на основу одлуке британске владе око 600 припадника елитне специјалне јединице САС бити стационирано на аеродрому код Тузле, а фактички са задужењем да у случају етничких напетости буду распоређени дуж границе између БиХ и Србије – истиче професор Ћеранић.

Капија Истока и Запада

Професор Предраг Ћеранић истиче да веће уплитање Велике Британије, посебно њених тајних служби, у дешавања на Балкану треба посматрати кроз призму нарастајућег утицаја који у овом делу Европе имају Турска, Кина и Русија.

– Простор Балкана је традиционално капија између Истока и Запада, па отуда тако треба и посматрати актуелне догађаја. У Турској почиње изградња Јужног тока, а истовремено Кина, кроз ревитализацију новог Пута свиле, такође оснажује присуство на Балкану. Да би се зауставило њихово јачање, стварање хаоса је увек добар избор. Уосталом, Велика Британија своје вековно колонијално царство успешно одржава управо захваљујући тајним активностима, добрим анализама прилика и проценама – истиче Ћеранић.

Деманти амбасаде

У демантију Амбасаде Велике Британије у БиХ наводи се да прикључење британских трупа мисији ЕУ и НАТО у Босни није усмерено против Русије, већ је реакција на захтев оперативног команданта ЕУФОР.
„Уједињено Краљевство одговорило је на захтев оперативног команданта ЕУФОР за упућивање додатних 40 војника како би се унапредили капацитети ЕУФОР за преглед ситуације и пружила подршка команданту у његовој мисији осигурања сигурног окружења у Босни и Херцеговини“, пише у саопштењу амбасаде.

Ђ. Баровић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Зауставили 91 мигранта: Све више посла за зворничку полицију због прелазака илегалаца из Србије

Зауставили 91 мигранта: Све више посла за зворничку полицију због прелазака илегалаца из Србије

0 (0) Радећи на сузбијању илегалних миграција преко територије Босне и Херцеговине, припадници Јединице граничне …

Синдикат запослених полиције: Крајем ове или почетком следеће недеље почиње тестирае 5Г мреже

Синдикат запослених полиције: Крајем ове или почетком следеће недеље почиње тестирае 5Г мреже

4.6 (67) Синдикат Запослених Полиције обавештава јавност Републике Србије да је у току дана пристигла …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend