По новом закону "Др Смрт" ће моћи да нареди обавезну вакцинацију за све грађане Републике Србије!
Фото: Бета/Влада Србије/Слободан Миљевић

По новом закону “Др Смрт” ће моћи да нареди обавезну вакцинацију за све грађане Републике Србије!

Изменама Закона о заштити становништва од заразних болести, који је данас пред посланицима српског парламента, биће омогућено неколико кључних промена, када је реч о борби са коронавирусом. Уводе се прекршајне казне за непоштовање личних мера заштите, дефинише се шта је кућна изолација, а шта карантин у кућним условима. Када је реч о вакцинама, закон ће дати могућност увођења и обавезне ванредне вакцинације.

Шта је лична заштита од инфекције, по чему се разликују карантин и изолација, да ли ће вакцинација против ковида 19 бити обавезна, ко ће моћи да нам наплаћује казне за неношење маски, колико ћемо плаћати казне, ко ће их плаћати, да ли ће постојати посебне мере на границама када је реч о заштити од инфекције заразним болестима, питања су на које би одговоре требало да дају измене и допуне Закона о заштити становништва од заразних болести.

Овај предлог закона, који је Влада Србије усвојила прошле недеље, данас је на расправи у Скупштини, а његова примена почиње по усвајању и објави у Службеном гласнику.

Вакцинација

“У случају појаве епидемије заразне болести, може се одредити и препоручена или обавезна ванредна имунизација против те заразне болести за сва лица, односно за одређене категорије лица, ако се утврди опасност од преношења те заразне болести, као и у случају уношења у земљу одређене заразне болести, у складу са плановима за одстрањивање и одржавање статуса искорењивања одређених заразних болести” наводи се у Изменама и допунама Закона о заштити становништва од заразних болести.

Одлуку о ванредној вакцинацији доноси министар.

“Обавезна, односно препоручена ванредна имунизација наређује се актом министра, у складу са препорукама Светске здравствене организације, на предлог Завода уз сагласност Комисије”, стоји у Закону.

Ношење маски, контрола и казне

Изменама закона дефинише се појам “лична заштита од инфекције”.

Шта тачно спада у ту категорију, не наводи се, па тако нема ни помена од обавезе ношења маски. Међутим, прецизира се да те мере прописује Влада, а да контролу, уз изрицање новчаних казни, обавља санитарна инспекција, а када је реч о ширим размерама епидемије у контролу се укуључује и комунална инспекција и комунална милиција.

“Мере личне заштите од инфекције, врсту личних заштитних средстава, простор, објекте и услове коришћења тих средстава, обавезе физичких и правних лица која обављају делатност или која користе или бораве у тим објектима, односно простору, начин вршења контроле и друга питања од значаја за примену мера личне заштите од инфекције ради спречавања или сузбијања ширења заразне болести, прописује Влада”, наводи се у закону.

У пропису се истиче да контролу спровођења мера личне заштите “врши санитарна инспекција”.

“А, у случају епидемије заразних болести од већег епидемиолошког значаја ширих размера, поред санитарне инспекције, контролу спровођења мера личне заштите врше и комунална инспекција и комунална милиција, у складу са овим законом, као поверене послове”, истиче се у овом пропису.

Колике су казне

Прекршајне казне за грађане, који се не придржавају мера личне заштите од инфекције (попут мере обавезног ношења маски у затвореном простору) износе 5.000 динара.

“Новчаном казном у износу од 300.000 динара казниће се за прекршај правно лице ако не предузме радње и активности ради примене мера личне заштите од инфекције, као и ако не одреди лице одговорно за непосредну примену тих мера”, стоји у Закону.

Казна за директора предузећа је 50.000 динара, док ће лице одговорно за примену мера личне заштите од инфекције, ако не обезбеди примену тих мера, бити прекршајно кажњено у износу од 30.000 динара.

Казна за предузетнике износи 150.000 динара.

Ограничавање слободе кретања у колективном смештају
Још једна новина везана је за све врсте и све објекте колективног смештаја, где ће изменама закона сада бити омогућено и ограничавање слободе кретања, како би се спречило уношење заразе у колектив.

На коју врсту колективног смештаја ће се мере односити, прописиваће министар (не наводи се ког ресора), док ће примену мера контролисати санитарни инспектор.

“Превентивну меру ограничавања слободе кретања лицима у колективном смештају у циљу спречавања уношења инфекције у колектив наређује министар у случају епидемије заразних болести од већег епидемиолошког значаја, уколико постоје индикације. Превентивна мера ограничивања кретања лицима у колективном смештају с циљем спречавања уношења инфекције у колектив се може наредити за све врсте и све објекте колективног смештаја или посебно за колективе у којима су смештена лица у повећаном ризику од тешких форми болести и смртног исхода услед инфекције”, наводи се у закону.

Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Васић: Данас почиње градња најскупљег метроа на свету, а Београд остаје без воде!

Васић: Данас почиње градња најскупљег метроа на свету, а Београд остаје без воде!

Најава почетка радова на изградњи депоа за метро у Београду је почетак краја Београда, који …

ДРЖАВНИ ТЕРОР! Ухапшен и у затвору јер је приватно проследио број телефона Златибора Лончара

ДРЖАВНИ ТЕРОР! Ухапшен и у затвору јер је приватно проследио број телефона Златибора Лончара

Од петка, 19. новембра ујутру, администратор Инстаграм и Фејсбук странице, „Стоп цензури”, и припадник Народних …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *