ПОБУНА ЕУ ПОСЛАНИКА У БРИСЕЛУ! Неће пајаца Ђерђа Сороша на челу ЕУ

ПОБУНА ЕУ ПОСЛАНИКА У БРИСЕЛУ! Неће пајаца Ђерђа Сороша на челу ЕУ

Лидери ЕУ почели су да се окупљају у Бриселу како би наставили преговоре о именовањима за водеће позиције институција ЕУ.

Трећи дан заредом ЕУ лидери покушаће да дођу до компромиса о будућем прeдсeднику Европске комисије. У пакету се бирају и председник Европског савета, шеф дипломатије и председник Европске централне банке.

Састанак ЕУ 28 заказан је за 11 часова у згради Европског савета у Бриселу.

Најављено је и да ће, уколико буде било потребе, разговори бити продужени и током радног ручка.

И већ на почетку — инциденти! Европски посланици десничарских партија, који подржавају „брегзит“, као и независност Каталоније, омели су данашње формално отварање седнице Европског парламента.

Поједини нису хтели да устану на химну ЕУ, Бетовенову „Оду радости“, док су други, углавном из редова британске „Брегзит партије“, окренули леђа током церемоније отварања, пренела је агенција АП. Протестовало се и због одлуке да се каталонском сепаратисти Карлесу Пуџдемону не дозволи да заузме своје место, али и поводом случаја немачког капетана брода Кароле Ракете, која је притворена у Италији због спора у вези са мигрантским правима.

После тога, седница је настављена.

Пред састанак лидера земаља-чланица ЕУ, одвојено се састају лидери Вишеградске черворке (Мађарска, Чешка, Словачка и Пољска), који су се јуче отворено успротивили избору холандског социјалисте Франса Тимерманса за председника Европске комисије.

Премијер Чешке Андреј Бабиш поновио је да за Вишеградску групу Франс Тимерманс није прихватљиво решење Долазећи на данашњу рудну разговора премијер Чешке Андреј Бабиш поновио је да за Вишеградску групу Франс Тимерманс није прихватљиво решење.

„Желимо председника Комисије са којим наш регион може да комуницира и који нема негативан поглед на наш регион. За нас је проблем само то једно име“, поручио је Бабиш.

Именовање социјалистеа Тимерманса за председника Европске комисије може бити одбачено и само на основу тога што је он „човек Џорџа Сороша“, али главни разлог зашто га Вишеградска група не подржава је то што је он „идеолошки борац и против је свакога ко има другачији поглед да свет“, рекао је мађарски премијер Виктор Орбан за новинску агенцију В4НА у понедељак.

Орбан је рекао да је развој догађаја на самиту ЕУ, на којем се бирају челници главних европских институција, попут трилера“ и инсистирао је да су „неке европске вође“, укључујући Тимерманса, водећег кандидата социјалдемократа, и Манфреда Вебера, водећег кандидата народњака, „одлучили да Европску комисију води непоколебљива присталица мреже невладиних организација Џеорџа Сороша и либералне демократије“.

„Нашли су правог борца, Тимерманса који неће толерисати стајалишта различита од његових и стајалишта која одступају од либералне демократије“, рекао је Орбан.

Упозорио је да ће „та група, ако заузме место председника Комисије, с те позиције много година финансирати Сорошеве невладине организације и да ће покушати да реструктурише друштва средње Европе, поготово у погледу миграција“, додао је.

„Неколико нас“, укључујући Европску народну странку, Мађарску и Вишеградску групу, ради на „заустављању тог процеса“, каже Орбан.

Орбан сматра да би Тимерманс, ако буде изабран, увео поделу исток-запад у Европској унији проузрокујући тиме огромне проблеме“.

„Земље Вишеградске групе желе председника Европске комисије који ће промовисати сарадњу и компромисе истока и запада“, поручио је Орбан.

После два дана самита и више од 20 сати преговора ЕУ лидери оцењују да је немогућност договора око именовања топ позиција ЕУ институција довео у питање кредибилитет ЕУ.

Током јучерашњих маратонских разговора, као кандидати за водеће функције у ЕУ поред Тимерманса су помињани и бугарска политичарка и економиста Кристалина Георгиева, белгијски премијер Шарл Мишел, комесарка Марагарет Вестагер, а у комбинацији су и водећи кандидат Европске народне партије Манфред Вебер и лидер европских Либерала Гај Верхофстад.

Без обзира на исход данашњег састанка, Европски парламент је најавио да ће сутра изабрати свог председника, чије је именовање у ингеренцији европских парламентараца, али обично иде „у пакету“, као део компромиса око избора пет водећих позиција ЕУ институција.

Спутник

фото: Ројтерс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Масовни протести у Холандији због нових корона мера владе (видео)

Масовни протести у Холандији због нових корона мера владе (видео)

Више од 20.000 људи окупило се на протестима у Хагу због увођења нових корона мера …

Антихришћански вандализам у Европи достиже врхунац

Антихришћански вандализам у Европи достиже врхунац

У извештају Института Хајтстоун пише: „Неки напади, посебно против Римокатоличке цркве, дело су радикалних феминисткиња …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *