Насловна / Србија / Економија / Риболовци упозоравају: Драстично смањен рибљи фонд у Србији

Риболовци упозоравају: Драстично смањен рибљи фонд у Србији

ВВФ и Уједињени риболовци Србије упозорили су данас на последице неодговорног коришћења рибе у Србији, пре свега драстично смањење рибљег фонда и нарушавање речних екосистема.

Како је у изјави достављеној медијима изјавила Душка Димовић, директорка ВВФ програма у Србији, подаци из ‘Извештаја о живој планети’ алармантно упозоравају на нестајање биљних и животињских врста посебно слатководних.

„Основни узроци угрожавања су прекомерни излов, уништавање станишта, загађење и климатске промене. Када се рибе интензивно лове, посебно у доба мреста или мале рибе које је забрањено ловити, нема довољно времена да се рибљи фонд обнови. Осим, илегалног и прекомерног риболова уништена су бројна станишта за мрест риба, због регулације река и изградње малих хидроцентрала”, рекла је Димовић.

Напомиње да ВВФ и УРС годинама указују на неконтролисано и нерегулисано тржиште рибом и рибокрађу, због чега финансијски испаштају држава и легални произвођачи риба.

Врло често се, каже, лове рибе испод законски прописане мере, не поштује се ловостај (период године када је забрањен риболов одређених врста због мрешћења) и изловљавају се строго заштићене врсте.

Из Уједињених риболоваца Србије као вишеструки проблем, који је потенцијално опасан и по здравље људи, истичу улов рибе на отвореним водама односно рекама и језерима.

Та риба је често уловљена око канализационих одвода, депонија и кланица, пуна је бактерија, тешких метала и других отрова.

„Због илегалног риболова, на тржиште доспева риба чије порекло је немогуће утврдити. Доставља се директно на пијаце и у ресторане, без претходне инспекцијске контроле. Неретко се продаје на местима која не испуњавају основне санитарне услове, у околини пијаце и на тротоару, из прљавих гајбица и кеса, уместо у рибарницама или на пијачним тезгама”, изјавио је извршни директор Уједињених риболоваца Србије Љубомир Пејчић.

Јавност треба упозорити и на то да највећи део трговине илегално уловљеном рибом заврши у ресторанима и чардама, где инспектори немају законске основе да улазе, за разлику од пијаца и рибарница где се санитарне контроле спроводе.

„Овој ситуацији допринело је и укидање откупних станица ’90. година прошлог века, када је престала да се води евиденција порекла и количине улова, а тржиште уловљеном рибом постало без адекватне контроле”, истиче Пејчић.

Није реч само о врстама риба које које сви волимо, оне су темељ здравих река, језера, потока и бара. Уколико нестану врсте, екосистеми неће моћи да нам обезбеде чисту воду, ваздух, храну и климатске услове које нам сада пружају.

„Потребно је унапредити законе који регулишу заштиту рибљег фонда, оснажити рад инспекцијских служби и променити начин на који конзумирамо рибу како бисмо осигурали да се хранимо на одржив начин и очувамо здраве рибе у здравим рекама”, додала је Димовић.

Танјуг

Актуелно

ПРИВРЕДА У ЧАБРУ! Пад производње и извоза мери се десетинама процента

„Да је ЕПС кочио привредни раст је тачно, али да је он био главни фактор …

Огроман раскорак у српском здравству: Мањак лекара, вишак молера

Србија деценијама кубури са проблемом одласка висококвалификованих кадрова у бели свет, а највећи проблем је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons