Почиње изградња брзе пруге Москва-Пекинг дугачке 7.000 км

0
(0)

КИНЕЗИ убрзано раде на развоју путне мреже у овом делу света. Тако су у мају предложиле да изграде брзу пругу која ће спојити Владивосток на руском Далеком истоку са кинеском провинцијом Цилин. Истовремено је најављена и могућност аутомобилског повезивања од Татарстана и Башкирије до Санкт Петербурга.

НА самиту Шангајске организације за сарадњу у Уфи, главном граду Башкирије, представници Русије, Кине и Казахстана су још једном потврдили заинтересованост да заједно граде брзу пругу којом ће се из Пекинга до Москве стизати за два дана. Иако временски оквир за овај пројекат није тачно дефинисан, извесно је да ће градња железнице Москва – Пекинг у дужини од око седам хиљада километара, чији ће један део пролазити и кроз Казахстан, кренути ускоро. Томе у прилог иде и у среду објављен податак о расту бруто домаћег производа Кине који је надмашио сва очекивања. Јер, власти у Пекингу су у јануару ове године саопштиле да су спремне да финансирају градњу те брзе пруге која ће по њиховој процени коштати чак 242 милијарде долара.

У мају ове године у Москви је, у присуству председника Русије и Кине, потписан меморандум о градњи првог дела те пруге, оног између Москве и Казања. Он ће се градити по кинеској технологији и уз учешће руских компанија. На пројектовање ће се потрошити две, а на градњу пет година. Коначна цена брзе пруге Москва-Казањ биће позната кад се заврши пројектовање 2016. године, изјавио је министар транспорта Русије Максим Соколов.

Тај део пруге ће бити дугачак 770 километара, а пролазиће ће преко региона у којем живи 25 милиона грађана Русије. Планира се 15 станица, а од Москве до Казања ће се стизати за 3,5 сати. У октобру 2014. године је било речено да је кинеска страна спремна да у пројекат уложи 10 милијарди долара.

Још 2013. године се говорило да ће се „ускоро до Казања из Москве стизати за 3,5 сати, а не као сада за 11,5 сати“. Чак се говорило да би брза пруга Москва – Казањ могла да буде пуштена у рад пред почетак Светског фудбалског првенства у Русији 2018. године. Али реалније делује да ће љубитељи фудбала у Казањ следећих неколико година ипак долазити као и до сада – авионима.

ПРУГЕ, ПУТЕВИ…

КИНЕЗИ убрзано раде на развоју путне мреже у овом делу света. Тако су у мају предложиле да изграде брзу пругу која ће спојити Владивосток на руском Далеком истоку са кинеском провинцијом Цилин. Истовремено је најављена и могућност аутомобилског повезивања од Татарстана и Башкирије до Санкт Петербурга.

Б. Влаховић, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

У Пекингу гигантском војном парадом обележено 70 година комунистичке Кине (видео)

5 (1) КИНА има миленијуме познате историје, али је у Пекингу – својом највећом војном …

Жуковски: Почео авио-космички сајам „МАКС-2019“ (видео)

0 (0) На аеродрому Жуковски код Москве почео је Међународни сајам авијације и космичких истраживања …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend