Почиње Сајам књига у Београду

0
(0)

Београдски сајам књига званично ће отворити српски писац за децу Љубивоје Ршумовић, а у име Пољске, која је почасни гост, на отварању ће се обратити књижевница Олга Токарчук. Први пут ове године биће организован и Дечји павиљон.

„Простори слободе“ слоган је 58. Међународног београдског сајма књига који ће бити свечано отворен у 18 часова. У име Пољске, земље почасног госта присутнима ће се обратити књижевница Олга Токарчук, а сајам ће отворити песник Љубивоје Ршумовић и то је први пут, да писац за децу отвара београдски сајам књига.

Премијер Ивица Дачић присуствоваће свечаном отварању 58. Међународног сајма књига, као и свечаном отварању штанда Канцеларије за Косово и Метохију.

Иначе, за све који учествују на сајму, недеља пред само отварање је најузбудљивија. Издавачка кућа „Лагуна“ је поводом 15 година постојања организовала Трку писаца.

Писци су само за ту акцију, добили аутомобиле, а њихов задатак је био да обиђу три књижаре и да у свакој од њих потпишу по пет примерака своје нове књиге. Са потврдом да су извршили задатак, морали су што пре да се врате, на почетну позицију, на Новом Београду.

„Разне јунакиње мојих романа су возиле разна опасна кола и просто њима дугујем да ја провезем неки добар ауто“, рекла је књижевница Мирјана Ђурђевић.

И друге издавачке куће на овом сајму обележиће за њих значајне датуме – Геопоетика 20 година постојања, Одисеја десет, Пчелица такође деценију трајања. Вулкан издаваштво је и ове године уочи празника књиге организовало свој мини сајам.

На једној од највећих културних манифестација у региону, од 20. до 27. октобра преставиће се 442 директна излагача из Србије и 48 из иностранства, а први пут ове године биће организован и Дечји павиљон. Биће обележено 120 година од рођења Милоша Црњанског.

На Београдском сајму књига гостоваће писци из Пољске, Белгије, Луксембурга, Италије, Велике Британије, Немачке, Француске и региона, а организатори манифестације најавили су и 60 посебних сајамских програма.

Пољска, почасни гост сајма, поред осталих представиће писце Кшиштофа Варгу, Пјотра Пажињског, Дарију Доброленцку, Јоану Хетман Крајевску, Лукаша Голембиовског и Олгу Токарчук.

Амбасада Пољске на сајму ће организовати и гостовања издавача, књижевних критичара, лектора, преводилаца и аналитичара тржишта књиге, а представиће и своје искуство у заштити ауторских права и усвајању европских стандарда.

Међу гостима сајма биће и писци Кристијан Карлсон, Тарик Али, Тобиас Фос Оливер Циле, Џон Ралстон Сол, Костас Дузинас, Маурицио Лазарато, Данијел Геген, Ги Хелмингер, Михаел Мартенс, Донато Каризи и други.

Биће организовано прикупљање књига за јавне библиотеке у Србији, а Сајам ће доделити и награде изддавачу године, за издавачки подухват, дечију литературу, као и признање „Богдан Кршић“ за најлепшу књигу.

Улазнице за сајам књига продаваће се појединачно по цени од 250 динара, за групне посете 150 динара по особи и породичне за 660 динара.

Наредне године почасни гост Сајма књига биће Кина, а на јубиларној 60. манифестацији 2015. године Индија.

 

РТС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

БЕОГРАД је данас најзагађенији град на планети ал биће дигитализација пa дишите бинарни код!

5 (6) Данашњи Светски дан чистог ваздуха, грађани Београда дочекали су у граду који је …

ЕKСKЛУЗИВНО – Откривено име Београдског доктора који је крао па продавао бебе странцима (видео)

4.8 (25) ДАНАС У ЕМИСИЈИ „ПОСЛЕ РУЧKА“ СВЕДОЧИМО ЕKСKЛУЗИВНОЈ ИСПОВЕСТИ САНДРЕ ИЗ АМЕРИKЕ, KОЈА ЈЕ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend