fbpx

Подбацили седам милијарди, али кривицу не признаје нико

0
(0)

* У надлежним јавним предузећима тврде да до сада није било одступања од плана

* Коридори признају да тек сада договарају пројекте вредне 40 милиона евра како би повукли давно одобрене кредите

* Стручњаци указују да би боља организација и надзор на деоницама где су пробијени рокови значајно умањила износ неповучених средстава

Још увек није јасно на које је пројекте мислио министар финансија Душан Вујовић када је пре три дана на скупу у Бечићима изјавио да јавне инвестиције за 1,5 одсто заостају од плана, због чега је потрошено седам милијарди динара мање, као и да наша земља има 3,5 милијарди ангажованих а неискоришћених средстава при чему уговарамо нове послове уместо да више пажње посветимо коришћењу постојећих аранжмана. Вујовић је и сам одбио да каже које инвестиције касне и упутио новинаре на јавна предузећа Путеви Србије и Коридори Србије, односно на Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. У том министарству негирају застој у трошењу новца за инвестиције.

У „прозваним“ јавним предузећима, међутим, негирају да постоји проблем у реализацији пројекта. Кажу да током прва два зимска месеца није било радова, док је сада грађевинска сезона у пуном јеку и средства се убрзано повлаче. Указују и да се биланси у инвестицијама не могу сагледавати на пар месеци, већ на годишњем нивоу а у Коридорима тврде да до сада није било великих одступања у погледу предвиђеног повлачења средстава. Ипак, признају да до сада нису искоришћена средства која је за изградњу ауто-путева у Србији одобрила Европска банка за обнову и развој, и наглашавају да су „са колегама из Путева Србије управо у процесу договарања пројеката у износу од преко 40 милиона евра“ из те кредитне линије.

И у Путевима кажу да су радови приметно интензивирани почетком грађевинске сезоне 1. априла, а самим тим и трошење средстава, што ће се јасно видети и кроз реализацију буџета за капиталне инвестиције у другом и трећем кварталу ове године. Наводе и да због уобичајене процедуре у првих пет месеци није обрачунат месец мај, јер се исплата по фактурама врши са месец дана одлагања, па је самим тим исказана финансијска реализација инвестиција мања од реалне.

Ни у Министарству грађевинарства не објашњавају где је Вујовић пронашао непотрошен новац, јер кажу да је за 30 пројеката чију реализацију контролишу, до 15. јуна повучено око 51 одсто планираних средстава, док се у наредним месецима, захуктавањем грађевинске сезоне, очекује још бољи резултат.

– Извршење буџета којима управља Министарство је на нивоу од 49 одсто за инвестиције из републичког буџета и 53 одсто кад је реч о пројектима који се финансирају из кредита. Посебно је важно да изведени радови на терену у потпуности прате финансијску реализацију будући да су јавна предузећа, као услов за исплату субвенција, у обавези да Министарству достављају месечне извештаје о повлачењу кредита и реализацији пројеката – наводе у том министарству.

И док ни ресорно министарство нити задужена јавна предузећа не могу да објасне Вујовићеве оптужбе, за стручњаке то није енигма. Горан Родић из Грађевинске привредне коморе подсећа да на Коридору 10 значајно касне радови на деоницама кроз Грделичку клисуру и Левосој – Српска кућа.

– Уз бољу организацију и стални надзор, уз усаглашене линије одлучивања, да се не чека по неколико месеци на одговоре надлежних институција, деоница Левосој – Српска кућа могла би да се заврши до краја године и да се значајно смањи тај минус од седам милијарди. Има и довољно људи и опреме да се то организује, као и да се реши проблем експропријације у једном делу те трасе – каже Родић за Данас и додаје да је Грделичка клисура врло тешка деоница, али да се ту не очекује превелико кашњење јер је ради солидан извођач, Интеграл из Бањалуке.

Када је, међутим, реч о делу Лајковац – Љиг, са Коридора 11, ту би држава морала да реши прво део из своје надлежности, како би кинеском инвеститору и домаћем Енергопројекту као извођачу радова омогућила да започну посао. Према речима Родића, посебна прича је источни крак Коридора 10, од Ниша до бугарске границе, где је ангажован грчки Актор, али како је постало јасно да он не може да изнесе тај посао, током ове недеље очекује се састанак са представницима државе на коме би требало да се одлучи да ли ће та фирма остати на деоници.

Чека се на Министарство финансија

„Једини пројекти из ресора Министарства који нису још почели са реализацијом су изградња нових 19,5 километара обилазнице око Београда и модернизација деонице Београд – Стара Пазова, као део пројекта изградње брзе пруге Београд – Будимпешта. За пругу Београд – Стара Пазова уговор о финансирању потписан је половином маја и почетак радова очекује се до краја ове године, док је планирани почетак радова на Обилазници одложен јер Министарство финансија није завршило процедуру у вези са добијањем зајма код кинеске „Ексим“ банке за овај пројекат“ – наводи се у саопштењу Министарства грађевинарства.

Путеви Србије: Уштедели смо

– Не одговара истини тврдња министра финансија да нижи ниво инвестиција није резултат уштеда, већ искључиво подбацивања у реализацији плана. На пример, за само две инвестиције ЈП Путеви Србије вредност закључених уговора је свега 63 одсто од процењене вредности набавки, што је у апсолутном износу наметнуло „уштеду“ од 600 милиона динара, пре свега као последица тржишне борбе за посао – истичу Путеви Србије.

Пише: М. Н. Стевановић, Данас.рс

фото: ФоНет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Аустрија одбила нове миграционе квоте! ЕУ и преко 150 НВО, тражили да их населе упркос пандемији Kороне…

5 (4) Аустрија је поручила да неће прихватити више имигранте, иако је око 150 невладиних …

БРИСЕЛ НЕ ЗНА ШТА ДА РАДИ: Народ Италије не жели да буде у ЕУ!

4.7 (10) После велике трагедије која је задесила Италију, страшног удара вируса корона који је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *