fbpx

Због све теже материјалне ситуације војска од септембра на улицама

0
(0)

* Војску Србије је у протекле две године напустило око 3.000 припадника

Припадници Војске Србије планирају од септембра масовне, вишедневне протесте, незадовољни примањима, условима рада и незаинтересованошћу Министарства одбране за проблеме војника, каже за Данас председник Војног синдиката Србије, Новица Антић.

Због све теже материјалне ситуације, ВС је у протекле две године напустило око 3.000 припадника, па је војска у великом дефициту са бројем људи.

– Систем одбране Србије тренутно има 32.055 припадника, а потребно је да има најмање 35.000. С обзиром да људи готово свакодневно одлазе, тај број ће ускоро бити још мањи. Министарство је незаинтересовано за ове проблеме, нити жели да разговара са нама и зато смо принуђени да изађемо на улицу, истиче Антић. Наш саговорник додаје да људи одлазе због малих примања и неиздрживих услова рада. Од јануара до новембра прошле године 1.570 људи напустило је Војску Србије, од тога 1.070 професионалних војника, док су остало старешине и цивилна лица.

– Месечно се ради од 350 до 500 сати, за 32.000 динара. Притом не постоји прековремени или ноћни рад, тако да он додатно није ни плаћен. Као ни топли оброк и регрес. А одсуство припадника војске од куће је и до 250 дана. Људи масовно одлазе. У последње време чак и не подносе захтев за напуштање службе, пошто тај процес траје. Зову их на разговоре, моле да остану, убеђују. Уместо подношења захтева, људи једноставно не дођу на посао. После пет дана, по сили закона, престаје им радни однос, указује Антић. Синдикат је годинама покушавао да разговара са представницима Министарства одбране, како би им указао на проблеме, али су они били незаинтересовани.

– Министарство избегава да уђе са нама у преговоре о закључивању колективног уговора, иако им је то обавеза. Кроз тај уговор би се заштитила права запослених. Имали би топли оброк и регрес, плаћене путне трошкове у реалном износу. И многи други проблеми би били решени. Међутим, министру Зорану Ђорђевићу то не одговара, зато што на своју руку, самоиницијативно доноси прописе који се косе за законом, наглашава Антић. Један од последњих, додаје, јесте измена правилника о платама тако што је у коефицијент плате урачунат регрес и топли оброк.

– То је мимо закона, а тај пропис је потписао Александар Вучић, тада премијер. Фактички, војницима је плата смањена, јер се уопште не зна колики је тај топли оброк, односно регрес. И на који начин ће бити одбијен, када неко оде на боловање, пита Антић. Војни синдикат Србије је имао састанак са министром Ђорђевићем у току предизборне кампање, када је договорен нови састанак са представницима синдиката, како би се разговарало о конкретним проблемима. Међутим, он никад није реализован. Наш саговорник најављује да ће Војни синдикат преко лета имати интензивне разговоре са другим синдикатима и удружењима грађана, како би протести од јесени били што масовнији.

Министарство без одговора

Министарство одбране јуче није одговорило на питање Данаса шта ће урадити како би спречио масован одлазак људи из војске, који су незадовољни условима рада.

Поступак

Због јавних иступа и указивања на проблеме унутар војске, против председника синдиката, Новице Антиће, покренут је дисциплински поступак. „Прво су ме теретили за злоупотребу службеног деловања и противправно синдикално деловање. Када су видели да је то апсурдно, на терет су ми ставили политичко деловање. Што опет неће да им прође, јер је фундаментална ствар сваког синдиката да се бави политиком, пре свега социјалном. Такође, дисциплински поступак може да се води само у вези са службом, а не са синдикалним деловањем, истиче Антић.

Пише: К. Живановић, Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

БИА да се држи фуговања плочица и инсталације чучавца у клозете јер за боље нисте!

4.9 (13) Српске безбедносне службе заједно са влашћу сваким даном тону све дубље и дубље …

ВУЧИЋУ ШИПТАРУ: Народ позива полицију да се придружи народу , монах Антоније се обратио народу

5 (13) Након упада пред Скупштину и размене каменица и бакљи између полиције и демонстраната …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *