ПОДНЕСИ ОСТАВКУ ИДИОТЕ! Олош министар Тасовац дозволио да се средиште српске средњевековне државе Стари Рас потопи ФЕКАЛИЈАМА!

0
(0)

ТРГОВИШТЕ, део Старог Раса, колевке српске државе потопљено је већ пет месеци, а нахватану жабокречину само краве размичу кад се купају. То се очигледно не тиче оних чији би посао требало да буде заштита овог локалитета, који је још од 1978. под заштитом Унеска. Министарство културе не жели ни да се оглашава о уништавању овог локалитета надомак Новог Пазара, није много речитији ни Републички завод за заштиту споменика, а читава брига је, испада, на локалним комуналним предузећима.

Тако је новопазарском ЈКП за водовод и канализацију доспела у надлежност и светска културна баштина!

У Заводу јуче нису одговарали на новинарска питања, већ су проследили саопштење у коме кажу да је стручна екипа 3. јуна констатовала да је локалитет поплављен, те да су пет дана касније упутили допис новопазарском одељењу за комуналне, стамбене и послове саобраћаја. Обавестили су их о стању на локалитету и тражили хитну реакцију, како би се спречила даља девастација овог споменика културе:

– Иако је указано да је неопходно хитно реаговање због угрожености споменика, одговор који је стигао тек 10. септембра садржао је само информацију да је пријава прослеђена ЈКП „Водовод и канализација“ – поручују из Завода, али не објашњавају зашто су они, упркос хитности ситуације, више од два месеца мирно чекали одговор локалних власти.

Према речима игумана манастира Сопоћани, оца Теоктиста, у зидине Старог Раса вода је продрла пошто је оближњи мотел „Рас“ изградио две импровизоване бране на Рашки и тако знатно подигао ниво воде. Власник мотела „Рас“ Ћерим Шемсовић каже да су бране привремене, биће уклоњене за неколико дана, а ако су оне криве на потоп, обећава, трајно ће их уклонити.

ПРИЈАВЕ ЗБОГ КОПАЊА

У комуналној инспекцији Новог Пазара јуче смо незванично сазнали да је у близини поплављеног комплекса у Трговишту било незаконитог копања, покушаја постављања дивљих билборда и оштећења водоводних цеви, што би, такође, могли да буду узроци поплаве. Против Н. Н. лица поднете су и кривичне пријаве.

– Мени и свим грађанима Новог Пазара стало је до комплекса Старог Раса, светског културног добра под заштитом Унеска, због којег овамо долази пуно туриста. Спреман сам да помогнем Заводу за заштиту споменика у очувању ове баштине – каже Шемсовић.

Игуман Сопоћана Теоктист поздравља сваку акцију која ће допринети решавању проблема, али, пошто је и сам по струци архитекта, апелује на Министарство културе и Републички завод за заштиту споменика да се максимално и са најбољим стручњацима укључе у уклањање воде из поплављеног Трговишта и санацију поплављених остатака цркава.

У тој жабокречини се током лета купала стока, локалитет је дуго у води, могућа су разна оштећења и све то пре зиме треба санирати, јер би од леда оштећења била још већа.

– Потребно је, и на томе посебно инсистирамо, да цео комплекс Старог Раса, све оно што је под заштитом Унеска, буде ограђен, максимално заштићен и под сталним надзором оних који су дужни да брину о светској баштини, а то су, пре свега, Министарство културе, Завод за заштиту споменика и локална самоуправа. Потребно је да се обезбеди ранохришћанска базилика са друге стране реке Рашке и слободан пролаз туристима до Цркве Светог Михајла Архангела која се налази у стенама изнад Трговишта – додаје Теоктист.

Локалитет Трговиште један је од најзначајнијих делова комплекса Старог Раса и Сопоћана. Овде је рођен Свети Сава, ту у Дежевској долини Стефан Немања градио је српску државу..

М. НИЋИФОРОВИЋ И. МИЋЕВИЋ, Новости

фото: Санџакпрес

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ДЕБИЛИЗАМ! Државни секретар МУП-а Миличковић са напредњацима свечано отворио паркинг у Раковици

4.9 (8) За време ванредног стања услед снажног налета коронавируса од ког десетине грађана свакодневно …

Главни државни тужилац Хрватске поднео оставку због чланства у масонима

5 (4) Главни државни тужилац Хрватске Дражен Јеленић саопштио је вечерас да подноси оставку пошто …

2 Коментара

  1. Sad ce turci DA se posatiru DA spasavaju srpsko nasledje tamo neki mevlud cazim rasim zabole IH obrezani !

  2. Министар нема времена, има преча посла,парадира и даје подршку, а и дебеле паре на обезбеђење содомиста.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend