Подршка Вучићу је 10 до 15 одсто мања у односу на резултате прорежимских истраживача

Подршка Вучићу је 10 до 15 одсто мања у односу на резултате прорежимских истраживача

Недавни протести и блокаде ауто – пута и осталих већих саобраћајница у Београду и широм Србије, сасвим сигурно су утицали на пад рејтинга Српске напредне странке и Александра Вучића, оцењују саговорници портала Нова.рс. Зато је мимо свих очекивања председник Србије врло брзо донео одлуку да попусти пред захтевима грађана. Међутим, оцењују наши саговорници, треба имати у виду да је тај рејтинг и пре блокада био у благом паду, те да је најмање 10 до 15 одсто мањи у односу на резултате истраживања прорежимских истраживача. Ипак, и даље неупоредиво већи у односу на остале странке.

Колики је заправо рејтинг политичких странака у Србији у овом тренутку немогуће је знати, јер се бројке које објављују власт и опозиција вишеструко разликују. Тако власт осцилира између 32 и 57 одсто, а опозициона листа око ССП, ДС и Народне странке између 12 до 25 одсто. Зелене странке крећу се у зависности од истраживача од 5,8 до седам одсто. Праву слику имаћемо тек након избора, а оно што се у овом тренутку може рећи јесте да се води борба за сваки проценат.

Недавне блокаде ауто – пута и притести против Закона о референдуму и народним иницијативама и Закона о експропријацији у тој борби имали су доста утицаја. Иако је председник Србије Александар Вучић првобитно рекао да ту нема ништа противуставно, те да ће вероватно потписати Закон о експропријацији, као што је пре њега и Закон о референдуму, завршило се другачије.

Закон о експропријацији председник је одбио да потпише, враћен је Скупштини Србије, а затим повучен. Закон о референдуму и народним иницијативама је измењен.

На питање да ли је разлог оваквој одлуци, то што су протести утицали на пад рејтинга владајуће странке, политички аналитичар и уредник Нове српске политичке мисли Ђорђе Вукадиновић каже:

“Мислим да је имало утицаја, али треба рећи да је тај рејтинг у благом паду већ неколико месеци и због тога је та нервоза и зато су сви мотори упаљени. Мислим да је засигурно 10 до 15 одсто мањи од резултата које су објавили режимски истраживачи. Упркос томе и даље је неупоредиво већи у односу на остале. Протести јесу донекле утицали, то потврђује и чињеница да је укључено све што се сматрало неопходним за смањивање те штете, управо да се смањи тај пад. Мада, мислим да су протести више утицали на подизање енергије и мобилизацију опозиционих бирача, него што су утицали на гласаче власти”, наводи Вукадиновић за Нова.рс.

Политиколог Бобан Стојановић сматра да се председник Србије увек води рејтингом, те да је тако вероватно било и у овом случају.

“Протести сигурно јесу утицали на рејтинг СНС, али не верујем да су превише. Међутим, истраживања су сигурно показала да дугорочно могу да иду наниже. Знамо да је Вучић оптерећен истраживањима јавног мњења и да је сигурно из дана у дан тестирао реакције људи. А да је након друге блокаде схватио да ће или њему рејтинг да пада или ће опозицији значајно да расте”, каже Стојановић и додаје:

“Да му то нису показала истраживања, сигуран сам да не би онако брзо испунио све захтеве и након “могу само да ме убију” ипак одустао од свега. Није потписао Закон о експропријацији, а онда је и парламент брзински изменио Закон о референдуму. Довољно је било видети лица посланика тај дан да се види да се то морало урадити на тај начин. А узрок је један – рејтинг и потенцијална даља кретања рејтинга”.

Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

„Ослобођење“: Нећемо учествовати на наредним лажним изборима!

„Ослобођење“: Нећемо учествовати на наредним лажним изборима!

Лидер покрета “Ослобођење” Млађан Ђорђевић изјавио је данас да тај покрет неће учествовати на ванредним …

Kостадиновић: У држави коју је узурпирала мафија победник на изборима се унапред зна

Kостадиновић: У држави коју је узурпирала мафија победник на изборима се унапред зна

Председник Извршног одбора Демократске станке (ДС) Душан Kостадиновић оценио је данас да је “државу узурпирала …

Један коментар

  1. “Праву слику имаћемо тек после избора”
    Каква гнусна лаж!
    Ако се сви иоле обавештени људи слажу без изузетка да су претходни избори били лажирани, поставља се питање коме је у интересу да оваквим чланцима позива народ у још једну изборну фарсу. Јасно је – режим опет прави ујдурму.
    ѕпо ко ко зна који пут: морску се истсћи ултимативни захтеви за измену изборног закона и изборних процедура које ће увести праву контролу и поштене демократске изборе и поштени референдум, уместо циркуса лажног бројања и спрдње са народном вољом.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *