Пола извоза Србије и пола прихода држе – странци

0
(0)

У Србији се три одсто компанија налази у већинском власништву странаца, оне стварају сваки пети динар додатне вредности.

У српском извозу учествују са више од 50 процената, подаци су Привредне коморе Србије, а на тржишту малопродаје странци држе скоро половину прихода.

Директор сектора за аналитику и услуге ПKС Бојан Станић објашњава за Тањуг да су стране компаније најзаступљеније у банкарском сектору Србије, у ауто индустрији и производњи ауто делова, као и да расте њихово у учешће у сектору рударству.

На тржишту малопродаје у Србији стране компаније са мање од 50 посто прихода, ипак заузимају више од 55 одсто укупних површина свих продавница у нашој земљи.

Тржиште малопродаје у Србији последњих година бележи раст прихода показују подаци, а доминантни су домаћи трговци и мале радње где постоји простор за модернизацију али и боље услове за рад запослених у мањим трговинама.

Доминатни играчи су и даље „Делез“ и словеначка компанија у власништву хрватског „Агрокора“ у реструктурирању – „Меркатор“.

Секретар удружења за трговину ПKС Жарко Малиновић оцењује да је „Меркатор“ важна платформа за пласирање домаћих производа, не само у Србији већ и у региону, и наводи да је с 21 хиљадом српских производа на полицама, овај ланац „де факто“ српски.

Оцењује да се не може говорити о кризи на српском тржишту због кризе „Агрокора“, јер се, каже, ситуација с том компанијом стабилизовала.

Може се, додаје, рећи да је реч о развоју, јер и менадзмент „Меркатора“ из Љубљане размишља у овом правцу.

Малиновић сматра да је мање важно ко ће на крају бити власник овог трговачког ланца и додаје да се „са сигурношћу зна да постоји интересовање озбиљних играча у малопродаји за српски део компаније али и за компанију у целини“.

За српску привреду је важно да јача присуство својих производа на полицама и домаћих и страних трговачких ланаца, каже он, јер је, подсећа, то услов за бољу продају српских произода на страним тржиштима.

Пола страних директних инвестиција на Западном Балкану стигне у Србију, од тога 70 одсто долази из ЕУ, а у последње време бележи се јачи прилив страних директних инвестиција из Kине и Уједињених Арапских Емирата.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ВУЧИЋ ЈЕ ЕКОНОМСКИ УБИЦА! Спољнотрговински дефицит за 2019. годину износи чак 6,3 милијарде евра!

4.8 (4) СРБИЈА је током прошле године извезла робу вредну 17,53 милијарде евра. Овај резултат …

БИА да се држи фуговања плочица и инсталације чучавца у клозете јер за боље нисте!

4.9 (13) Српске безбедносне службе заједно са влашћу сваким даном тону све дубље и дубље …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend