fbpx

Пољаци угасили фабрике у Нишу и отпустили преко 1000 радника па за награду добили посао са Колубаром вредан 29 милиона евра?!

0
(0)

Каква је позадина уговора између пољске компаније „Копекс“ и басена Колубара и шта о томе кажу радници и руководиоци. Затворили три колектива у саставу некада моћне нишке Машинске индустрије. Посао вредан 29 милиона евра

НА међународном тендеру који је спроведен у оквиру ЕПС, конзорцијум „Копекс“ из Пољске добио је посао вредан око 29 милиона евра за израду трачних транспортера за будући Површински коп „Поље Ц“ Рударског басена „Колубара“.

Уговор је потписан и посао се већ реализује, али ова вест има и своју позадину јер је исти „Копекс“ купио и у року од две године затворио три фабрике из састава Машинске индустрије (МИН) које су се до приватизације, 2007. године, бавиле истим послом. Синдикалисти оптужују да су ове фабрике намерно отеране у ликвидацију, док директор „Копекс“ МИН АД Никола Илић каже да ће се део посла, неких пет милиона евра ипак одрадити у Нишу.

Јула 2007. године „Копекс“ из Катовица је приватизовао три предузећа из састава МИН, МИН „Фитип“, МИН „Опрема“ и МИН „Монт“ који су упошљавали више од хиљаду радника. У року од две године све три фабрике су ликвидиране, а радници се боре да добију макар дивиденде јер нису добили отпремнине, нити су имали право на социјални програм.

– Суштина приче је била да се угасе наше фабрике да би било посла за Пољаке. Пре приватизације смо одлично пословали јер имамо специфичну производњу транспортних трака, преносника и дизалица. Наш програм је био тражен и имали смо одличне референце. Све је то уништено у рекордном року – указује Дејан Јовановић, бивши радник и синдикалиста који се грчевито борио да укаже надлежнима на наводне неправилности. – МИН „Фитип“ је требао у 2008. години да подели дивиденду акционарима због доброг пословања. Та дивиденда никада подељена није, а нама је руководство изразило три месеца након доброг пословања да смо у губитку 120 милиона динара. Такође у 2008. години продато је више од 3.000 тона отпадног челика, гвожђа и другог репроматеријала који се налазио на простору три фирме, а о томе акционари нису имали података колико је пара узето и где је новац завршио.

Никола Илић, директор у новом предузећу „Копекс“ МИН АД, каже да у овом тренукту нишки машинци не би могли самостално да добију велики пројекат транспортног система од ЕПС-а. Појашњава да тренутно удео нишког „Копекса“ у целом систему „Лопекса“ групе мањи од један посто њиховог укупног обрта.

– Посао је добила пољска компанија која има 40 фабрика у целом свету и све потребне референце – каже Илић који се оградио да је он од недавно директор тако да му нису познати догађаји непосредно након приватизације.

– Биће посла и за наших 200 металаца, а око пет милиона евра реализоваће се у нашој фабрици.

ДУГАЧАК СПИСАК ОПТУЖБИ

СИНДИКАЛИСТИ набрајају све „грехе“ већинског власника о којима су обавештени надлежни органи.

Купио половну ауто-дизалица из 2002. године на конто улагања у предузећу МИН „Монт“, на којој је прекуцан и број мотора и шасије.

У Фитипу купио машину за дубинско бушење на Тајланду, а приказује цену као да је купљена у Немачкој.

Отпустио 131 радника два дана по истеку купопродајног уговора, иако је програм за отпуштање радника тражио три месеца раније од Републичког завода за запошљавање Ниш…

 

Новости

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Лазаревачка села претворена у гасне коморе, људи се боре за ваздух

4 (3) Медошевац, Велики Црљени и друга села у Лазаревцу претворена су у гасне коморе, …

Kорито реке Kолубаре низводно од Ваљева постало депонија

5 (5) Експлоатација шљунка, али и депоновање разног врста отпада, све више угрожава биљни и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *