fbpx
Scherl Bilderdienst: Aus dem Film "Feldzug in Polen". UBz: eine der packendsten Szenen; deutsche Soldaten, die während ihres Vormarsches am Führer vorüberziehen. 4.2.1940 [Herausgabedatum]

Пољска очекује ратне репарације од Немачке

0
(0)

Пољски министар унутрашњих послова Маријуш Блашчак као први пољски званичник поменуо је конкретну своту, око хиљаду милијарди долара, коју ће Пољска тражити од Немачке у име ратних репарација.

Њих се Пољска одрекла 1953. године, док захтеви за репарације од Русије, ако тако нешто пољске власти покушају, помињу из разних извора 30 милиона рубаља у злату према Споразуму из Риге којим су окончани Пољско-руски ратови 1919. и 1920. године.

– Пољска има и право али и обавезу да подсећа Немце да исправе неправде и надокнаде штету. Говоримо о томе гласно и одлучно иако се многима не свиђа. Само материјалне штете износе билион долара а људске жртве су огромне – казао је прексиноћ Блашчак за радикални католички провладин Радио Марија.

Заменик пољског министра спољних послова, Конрад Шимањски, изјавио је, међутим, пољској приватној телевизији ТВН24 да влада још није донела одлуку да ли ће се уопште тражити од Немачке репарације којих се тадашња комунистичка влада у Варшави одрекла 1953. године а садашња конзервативна десничарска пољска влада тврди да то не важи јер комунистчка Пољска као сателит Совјетског Савеза није била суверена независна држава, те тако није могла слободно да се одрекне репарација већ је то изнуђено.

До сада су се у пољским медијима помињале различите процене одштете за немачка фашистичка ратна разарања и злочине, од најмање 845 милијарди долара до око хијаду милијарди долара, а за два месеца колико се о репарацијама расправља из Варшаве су све чешћи гласови да би требало репарације тражити и од Русије зато што је Црвена армија 17 дана након Хитлеровог Вермахта упала у источне области Пољске, окупирала их и земљу заједно са Немачком распарчала.

У петак је посланик владајуће пољске странке Право и Правда Јан Мошињски поменуо да Совјетски Савез није никада исплатио 30 милиона рубаља које је морао да исплати Пољској у злату на основу Мировног споразума из Риге из 1921. године којим су окончани Пољско-руски ратови из 1919. и 1920. године и да би то требало тражити као репарације.

– Шансе су вам равне нули и од Немачке и од Русије – прокоментарисао је шансе Пољске да сада више од седам деценија од краја Другог светског рата добије репарације и одштету било од Немачке било од Русије заменик шефа Одбора за спољну политику горњег дома руског парламента Владимир Џабаров, преносе пољски медији.

Џабаров је за руску агенцију РИА-Новости упозорио да је Пољска након рата добила немачке територије Источне Пруске и да би прво требало са Немачком да се обрачуна за то а по данашњој пољској логици, Русија би тако могла од Пољске да тражи ратне репарације и одштету за то што су Пољаци упали у Русију 1612. године или од Француске за наполеонске ратове 1812. године.

Поставља се питање како проценити животе 600.000 совјетских војника који су погинули ослобађајући Пољску крајем Другог светског рата додао је Џабаров и упозорио да та одштета тешко да уопште може да се процени и обрачуна.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Тајна операција: Пољска повукла из Лондона 100 тона свог злата

0 (0) НАЦИОНАЛНА банка Пољске признала је да је из Велике Британије у Варшаву пребацила …

ЕУ нам треба као чир на дупету, него ви Немци нама прво да исплатите 350 милијарди евра ратне одштете коју нам дугујете!

3.7 (3) Амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб изјавио је данас да је свеобухватни споразум …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *