fbpx

Поништите докторат Синише Малог!

0
(0)

Верски вођа Муамер Зукорлић на челу парламентарног одбора за науку, безочно плагирани докторат градоначелника Београда Синише Малог, проблематична диплома председника Србије Томислава Николића…

О овој „трагичној ситуацији“ отворено је проговорио председник Одбора САНУ за високо образовање, академик Душан Теодоровић.

– Јавно одговарам за то што сам рекао, а говорим само истину – објашњава за „Вести“ академик који као врхунац скандалозног односа према српском образовању после сумњивих диплома и плагијата, види именовање Зукорлића.

Неће у политику

Душан Теодоровић због отворене критике за сада није имао проблема.
– Десило се нешто врло симпатично. Звале су ме колеге и рекли су ми:“Душане требало би да се кандидујеш за председника Србије“. У политици, међутим, никада нисам био и то ме не занима – каже академик.

– Моја професионална и људска дужност је да се успротивим и томе што доскорашњи верски вођа, школован на догмама, а не науци, води скупштински одбор за науку и образовање. По томе је Србија јединствена у свету, а нашој академској заједници ударен велики шамар. Научници и професори Србије су понижени, а премијер Александар Вучић показао је не само став о науци и високом образовању, већ и колико је Србија део Европе – каже Теодоровић, додајући да је именовање Зукорлића доживео као најјефтинију политичку трговину.

Он сматра и да српска академска заједница нема храбрости ни моралног интегритета да се суочи са овим и каже „ово је плагијат, ово поништавамо“.

Мали безбрижан

Академик Теодоровић је и пре два и по месеца дисертацију Синише Малог окарактерисао као „страшни плагијат“. Градоначелник је узвратио да нема коментар, али узвратио да „ако се неко бави тиме у недељи уочи избора из неког разлога, онда је то је његов проблем“. Да је докторат Малог плагијат, пре две године је указало десетак српских академаца, професора на иностраним универзитетима, али је случај још без епилога.

– У Немачкој су министру одбране и члановима Европског парламента поништаване плагиране докторске дисертације, док се у Србији са докторатом београдског градоначелника Синише Малог десила велика брука. Много учених људи ћути, идући линијом незамерања, али ја јавно кажем да би било фантастично да се Малом поништи дисертација – одлучан је наш саговорник.
Теодоровић обећава у изјави за наш лист да ће наставити да говори истину.

– Нисам се никада повлачио иако сам због тога имао много проблема, па чак био отпуштен са универзитета и доживео инфаркт. Нећу да ћутим, јер од трулих компромиса српском друштву неће бити боље – закључио је Теодоровић.

Д. Декић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Председница ЕУ комисије је доказано плагирала 43% доктората! Пре политике била само домаћица, али је беспоговорно лојална Меркеловој…

4 (1) Наследница Жанк Kлод Јункера буће жена која се у животу није бавила ничим …

Иницијатива испред Министарства позвала премијерку: До четвртка разрешите Малог

5 (1) У току је протест Иницијативе „Не давимо Београд“ испред Министарства финансија, са ког …

Један коментар

  1. Sa takvim kadrovima nema nama dobre vlade.Odosmo mi u propast.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *