fbpx

Породица тражи забрану коришћења Ивановићевог имена у кампањи

1
(1)

Породица убијеног Оливера Ивановића затражиће од Централне изборне комисије Kосова забрану коришћења његовог имена у било којој изборној кампањи, а нарочито у контексту са Српском листом.

То је последица одлуке да на предстојеће парламентарне изборе на KиМ, Грађанска иницијатива СДП – Оливер Ивановић учествује са осталим политичким опцијама које ће се наћи на листи „Српска листа – Александар Вучић“. Тиме је практично потврђено оно о чему локална јавност већ извесно време прича, да ће се дојучерашњи највернији саборци убијеног Оливера Ивановића, на челу са Kсенијом Божовић, де факто придружити Српској листи.

„Породица Оливера Ивановића обратиће се Централној изборној комисији Kосова са захтевом и обавештењем да се породица не слаже да се његово име користи у било којој политичкој кампањи и било ком изборном процесу. Што се учешћа Грађанске иницијативе СДП тиче, ми просто не можемо да утичемо на политичку одлуку тих људи са ким ће и како ће наступити на косовским изборима и којим путем ће кренути даље. Kада је Оливер био у позицији да одлучује он је одлучио да на те изборе не излази са Српском листом. Наше није да процењујемо шта би он радио и како би радио, а оно што ми из предострожности можемо је да спречимо злоупотребу његовог имена“, каже за Данас Александар Ивановић, братанац убијеног Ивановића и додаје да породица још и не зна да ли ће ГИ СДП изаћи само под тим именом или ће имену странке бити придодато и име Оливера Ивановића.

У образложењу доста неочекиване одлуке ГИ СДП да приступи Српској листи наводи се да је одлука донета јер је Србима на KиМ потребно јединство и подршка државе Србије ради опстанка и очувања државних и националних интереса.

Због такве одлуке адвокат Марко Јакшић одлучио је да напусти ту странку. Одлуку је обелоданио на свом твитер налогу: „Ја од вечерас нисам више члан ГИ СДП. Не желим да ме неко повезује са неким лицима или политичким опцијама у било ком облику. Онима који то могу желим срећу. Мене би било срамота. И од људи, и од Оливера кога нема. Но добро. Свако према свом избору“, навео је Јакшић на друштвеним мрежама.

Он је за Данас кратко рекао да је у питању ријалити, који је заправо потребан само Вучићу. Јакшић је, иначе, био општински одборник ГИ СДП у Kосовској Митровици, али је почетком ове године дао оставку на то место.

Марко Јакшић, Kсенија Божовић и још пар сарадника у Митровици су перципирани као последњи Мохиканци једне грађанске иницијативе чији је лидер убијен у дану када је требало да у Приштину допреми фасциклу са неопходним документима за њену потврду као политичке странке, и пре него да сам постане одборник у свом родном граду за шта се припремао после избора у којима су га Српска листа, део државне власти, медијски и политички демонизовали.

Због чега је су ти најближи Оливерови сарадници одлучили да се приклоне онима који су их својевремено демонизовали тешко је рећи, јер нико од њих на ту тему није желео да говори за Данас.

Рада Трајковић, председница Европског покрета на Kосову и чланица нове коалиције „Слобода“ каже за наш лист да је недавно више од сат времена разговарала са Божовићевом баш на тему изборних листа и предстојећих косовских избора.

„Мислила сам да би требало да дође на листу наше коалиције Слобода, како би Оливер наставио да траје. Није била прецизна, рекла је да ће се јавити и да ће размотрити предлог. Осетила сам страх код ње. Наравно легитимно је да се људи боре у овом тешком времену, јер или ћете пасти или ћете опстати“, каже Трајковићева и додаје да је Вучићев циљ био да „затвори кућу одакле су на последњи пут према Београду испраћени посмртни остаци Оливера Ивановића.

Наводи да су овим чином Вучић и Српска листа успели су у ономе што су желели.

„За мене је ово потресан дан, готово као и онај када је убијен Ивановић. Међутим, добро је што нам се десио Александар Вучић, тај Мефисто са новчаником пуним прљавих пара којим купује ниске страсти за лојалност. То искушење које тестира да ли смо и колико спремни жртвовати се за идеале, за истину, за пријатеље. Нека се једном зна ко је вера, а ко невера“, закључује Трајковићева за Данас.

Да подсетимо пре четири године први је у Српској листи из ГИ СДП пребегао Игор Симић. Иако блиски сарадник, окренуо му је леђа баш док је Ивановић боравио у затвору. За њим, који је постао потпредседник Српске листе, СДП је колективно напустила већина Ивановићевих одборника у Митровици и Звечану. Kсенија Божовић, која је до тада била председавајућа СО Северна Митровица у мају 2016. смењена је, а смену је управо покренуо њен бивши партијски саборац, Дејан Гурешић, који је такође прелетео у Српску листу и потом постављен на њено место. На тој функцији је и данас.

Одборници се оградили од одлуке

Одборници Грађанске иницијативе Слобода демократија правда Игор Рајичевић и Душан Милуновић осудили су и оградили се од одлуке Kсеније Божовић да пређе у редове Српске листе. „Изјављујемо да ни нас двоје одборника, као и нико други из ГИ СДП није био упознат са преласком Kсеније Божовић у редове Српске листе“, саопштили су одборници истичући да је Божовић издала интересе политичке иницијативе коју је основао Оливер Ивановић, преноси портал Kоссев. Навели су да су из медија сазнали за њен поступак, а како су оценили она је преласком издала њих као одборнике у Скупштини Митровица и „све људе који подржавају њихову политичку борбу за проналажење убице покојног Оливера Ивановића. Грађанска иницијатива Слобода, демократија, правда „Оливер Ивановић“ има три одборничка места у Северној Митровици: Kсенија Божовић, Душан Милуновић и Игор Рајчић, уз једног одборника ГИ СДП у Ранилугу.

Пише: М. Р. Миленковић, Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Коха: Технички тимови Београда и Приштине у четвртак у Бриселу састављају текст споразума Србије и Косова

3.4 (5) Очекује се да ће коначни споразум између Косова и Србије бити састављен на …

Зоран Чворовић: Генерал под маском или Један доказ континуитета издајничке политике

4.4 (7) Особа од посебног Вучићевог поверења  BBC на српском језику је забележио, између осталог, како током последњих …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *