Застава оружје

Фабрике муниције под притиском трговаца оружјем повезаним с влашћу

5
(6)

Имали смо недавно штрајк упозорења, чекамо 15. септембар, да видимо да ли ћемо да примимо плате. Ако их не буде, мораћемо нешто да предузмемо, рекао је јуче нашем листу Бранко Петровић, председник Синдиката у ваљевском „Kрушику“, једној од водећих фабрика групације Одбрамбена индустрија Србије (ОИС).

Kрушик тренутно, према синдикалној информацији, ради тек са 20 одсто капацитета, док је повериоцима, пре свега добављачима, дужан око 40 милиона евра, који више неће да испоручују репроматеријал на вересију. Дуг је, кажу у ваљевској фабрици, настао у претходне две године, у време претходног директора.

Синдикат Kрушика управо је од Министарства одбране затражио да упосли фабрику, док се, због „катастрофалне ситуације у предузећу“, председнику Србије Александру Вучићу обратио још пре десет дана. Вучић се тим поводом није огласио. Синдикалци поручују да чекају 15. септембар.

Према информацији БИРН-а, Kрушик је током прошле године купцима из Саудијске Арабије минобацачке мине и далекометне ракете продавао посредством фирме ГИМ, у власништву Горана Тодоровића, а у којој је ангажован и отац министра полиције Небојше Стефановића – Бранко Стефановић. Подаци показују, пренео је БИРН, да је ГИМ имао повлашћени положај у Kрушику, те да је поједине производе, мине, на пример, куповао знатно јефтиније и од државног продавца оружја – компаније Југоимпорт СДПР.

И у Првом партизану из Ужица који је до скора више од 90 одсто произведене муниције извозио у Америку, ситуација више „није сјајна као раније“. Kако кажу у фабричком Синдикату, „нешто се дешава“, а то нешто је да је компанија Партизан ТЕK (у власништву најпознатијег српског трговца оружјем Слободана Тешића) „запала у кризу и не плаћа преузету муницију“, услед чега јој „пословодство више не испоручује робу“.

Наш лист сазнаје да је, у међувремену, Тешићев Партизан ТЕK постао један од ексклузивнијих купаца и производа ваљевског Kрушика. Наши извори тврде, надаље, и да Слободан Тешић, са директором БИА Братиславом Гашићем, стоји иза прошлогодишње смене на челу Заставе оружја и довођења Младена Петковића из Kрушика у крагујевачку фабрику, чији је дуг, према доступним информацијама, премашио 16 милијарди динара, у којој су готово заустављени развој и инвестиције, и у којој је месецима већ на делу „кадровска вртешка“, са које су, као што је наш већ писао, отпали бројни истакнутији руководиоци и стручњаци.

Тешић и Гашић су, истичу добри познаваоци домаћег оружарског бизниса, готово у потпуности преузели контролу над кадровањем и пласманом српске војне индустрије.

Пише: З. Радовановић, Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић кабинет је легло системске корупције и криминала који изнутра као паразит изједа Србију и народ

5 (5) Чланица Савета за борбу против корупције Јелисавета Василић изјавила је да Савет прикупља …

Вучић брани бата Андреја: Андреј нема ни ара плаца у Војводини а и ако има то је купљено лажном личном картом

2.3 (3) Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да његов брат, Андреј Вучић, није …

Један коментар

  1. Још један корак ка продаји војне индустрије странцима. Важно је да напредни безмозгићи напуне своје џепове.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *