fbpx

Породиљама још није исплаћена накнада за новембар

0
(0)

Накнаду за новембар породиље у Србији требало је да приме до 25. децембра, али ни трећег јануара већини оних које су се породиле пре 1. јула прошле године уплата није легла на рачун.

Упркос обећањима из Министарства рада да ће новац бити исплаћен до 31. децембра то се није десило, а из овог Министарства јуче нисмо успели да добијемо одговор због чега је то тако.

Жене које су се породиле после 1. јула 2018. и којима се обрачунава накнада на основу новог Закона о финансијској подршци породицама са децом своје плате су добиле, али без новембарске накнаде пред новогодишње празнике остао је велики број жена којима се плата израчунава на основу старог закона. Према том закону, породиљама накнаде исплаћује послодавац, након што држава фирми уплати новац. Према новом Закону, новац Министарство директно уплаћује на рачун породиља. Министар рада Зоран Ђорђевић је гостујући на РТС-у два дана пред Нову годину рекао како „има оних којима, по старом закону, послодавци уплаћују накнаду“ и „да ако накнада касни, Министарство препоручује да се разговара с послодавцима и да, ако мајке не буду задовољне одговором, могу да се обрате инспекцији рада“.

Међутим, једна од породиља са којом смо разговарали и која је самостална предузетница каже да јој до јуче ујутру ништа није легло на рачун. Њој новац на рачун директно уплаћује Министарство, што, како каже, значи да застој у исплати није само до послодавца како је тврдио министар пре неколико дана.

Уредница портала Бебац.цом Јасмина Михњак каже за Данас да Министарство рада дефинитивно није исплатило новембарске накнаде свим породиљама.

– Чињеница је да Министарство није исплатило накнаде свим породиљама које примају плате по старом закону. По том закону послодавци могу да исплате накнаде породиљама и онда чекају државу да им тај новац рефундира или да чекају да држава уплати да па тек онда исплаћују породиљама. Неки су и без уплате из Министарства исплатили породиље, али неки нису – истиче Михњак.

Зато је, како каже, дошло до забуне међу мајкама јер су неке жене добиле новац, а друге нису. Оно што је чињеница, како каже Михњак, јесте да Министарство дефинитивно није свима исплатило накнаде.

– Накнаде пре свега нису исплаћене женама које раде у државним фирмама. Могуће је можда да је уплата била крајем последњег радног дана у години па да зато није прошла, али Министарство није објаснило о чему се ради – напомиње Михњак.

Да то што новац није исплаћен није само до послодавца тврди и Михњак јер су се њима, како каже, јављале предузетнице које директно новац добијају од Министарства рада.

– Имали смо последњих дана примере да је некима новац легао у петак, онда накнаде су на пример исплаћене у неким мањим местима, у неким другим нису. Породиљска накнада би требало, и тако је раније било, да леже на рачун до 25. у месецу – истиче Јасмина Михњак и напомиње да је држава крива што је дозволила да се ово деси.

Михњак каже да је ово један од проблема и да их има још доста. Исплате за трудничко боловање, напомиње, дуго већ касне по три или четири месеца, а и даље стоји апел властима за измену Закона о финансијској подршци породицама са децом, због ког су маме неколико пута ове јесени протестовале и испред Владе Србије.

Пише: Љ. Буквић, Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Шта се деси кад платни листићи збуне раднике

4.5 (15) Од првог дана на удару вируса осим медицинских сестара и лекара, нашли су …

Вучић прича о смањењу плата и пензија

3.8 (5) Председник Алексадндар Вучић данас је поновио да неће бити смањења плата у јавном …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *