Пенали за рано пензионисање остају јер се у Србији сада дуже живи

Пенали за рано пензионисање остају јер се у Србији сада дуже живи

Држава је законом пружила могућност свима који су напорно радили да оду у превремену старосну пензију, али им је и ако се за њу одлуче одузела 0,34 одсто месечно од онога што би имали да су дочекали „пуну“ пензију.

Од прошлог лета Савез самосталних синдиката нарочито је био гласан када је тражио да се свима који су отишли у превремену старосну пензију укину „казнени поени“ након што напуне 65 година. Иако је било наговештаја да би држава могла да изађе у сусрет синдикалним захтевима, све је извесније да од тога неће бити ништа.

Према рачуници ПИО фонда, издаци у случају укидања ових пенала били би тежак терет за државни буџет. Тако је крајем прошле године на списку оних који су се одлучили за одлазак у пензију пре него што су испунили услов за одлазак у пуну старосну (у случају мушкараца 65 година, код жена је то сада 62,5 година) било неких 28.000 људи.

Међутим, према подацима ПИО фонда у које смо имали увид, почетком јула ове године број корисника ове пензије био је већи од 43.100, на основу чега је овај фонд направио и финансијски оквир за наредних осам година.

Уместо садашњих 350 милиона динара колико државу коштају садашњи пре времена пензионисани пензионери, у наредној би тај трошак, уколико би држава одлучила да укине „пенале“, могао да буде већи од 545 милиона динара. ПИО фонд је направио и пројекцију за наредне године, тако би укидањем ове одредбе, трошак ПИО фонда био повећан у 2021. на 900 милиона динара, да би до 2027. нарастао до две милијарде динара.

Упркос свему, председник Савеза самосталних синдиката Љубисав Орбовић за Данас каже да неће одустати од тог предлога иако држава за сада тврди да нема могућности да то уради.

– Не одустајемо, јер људи просто нису физички у стању да раде, нарочито када се ради о реалном сектору. Посебна прича су они људи који су у превремену пензију морали да оду зато што су били проглашени технолошким вишком, значи нису бирали сами. Овом одредбом они су додатно кажњени – истиче Орбовић.

Он каже да од државе не добијају позитивне одговоре на овај предлог и да је образложење које су добили на седницима СЕС-а то да је животни век у Србији продужен, те да буџет то не може да издржи. Самостални синдикат ће наставити да инсистира на укидању тих пенала јер, како каже Орбовић, са свих страна добијају позитивне реакције људи који говоре да је то „некоректно“.

Мишљење Фискалног савета одраније је познато, а његов члан, економиста Никола Алтипармаков за наш лист каже да је тај предлог фискално неодржив и неправедан. Он подсећа и на то да се историја понавља и да синдикати када размишљају о оваквим стварима треба да погледају мало и у историју.

– Одредба која је уведена у Закон из 2014. је слична, готово идентична оној коју смо имали и у закону из 1964. Тада су пенали били неких четири одсто на годишњем нивоу. Шта се онда десило осамдесетих? Дошло је до друштвено-политичких превирања и синдикати су тражили укидање тих пенала. Није то тада био једини неосновани захтев, било их је још неколико попут високе индексације пензије, али погледајте шта се десило после крајем осамдесетих и деведесетих. Дошло је до урушавања система јавних финансија. Мислим да синдикати треба да се запитају да ли би ефекат био и сада много другачији – напомиње Алтипармаков.

Објашњење синдиката да су поједини људи мимо своје воље морали да оду у превремене старосне пензије за Алтипармакова није прихватљиво.

– Имате могућност одласка, значи нико вас не тера да одете у пензију. Македонци, на пример, немају ни ту могућност. Док смо разговарали на ову тему, било је прича да се каже колико је заиста тих људи који нису својом вољом отишли, али нисмо добили прецизне податке о томе. Неко ко је три или четири године био ван тржишта рада тешко може да се рачуна у ову категорију – каже Алтипармаков.

Он напомиње да сличан систем постоји у свим развијеним земљама. „Нема ту никакве алхемије, ако уведете једном делу привилегије, трошак сносе сви остали“, наглашава Никола Алтипармаков.

Kада може да се иде у превремену пензију

Мушкарци који ове године пуне 65 година могу да иду у старосну пензију, док је женама потребно да имају најмање 62 године и шест месеци живота и минимум 15 година стажа. Међутим, женама које желе у превремену старосну пензију треба 38 година и шест месеци стажа и најмање 57 година живота. Мушкарци који у 2019. желе да оду у превремену пензију морају да имају 40 година стажа и минимум 57 година и осам месеци живота.

Пише: Љ. Буквић, Данас.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

„Закон којим се продужава радни век до 70. године ставља грађане у поданички положај“

„Закон којим се продужава радни век до 70. године ставља грађане у поданички положај“

Синдикат „Слога“ је оценио да је иницијатива за измену Закона о раду по којој би …

Пенали за превремено пензионисање остају трајни

Пенали за превремено пензионисање остају трајни

Радницима који су због пропасти фирми морали мимо своје воље да оду у превремену старосну …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *