Поскупљују фрижидери, шпорети, веш машине и бела техника!

Поскупљују фрижидери, шпорети, веш машине и бела техника!

Бела техника која од септембра буде стизала на наше тржиште биће пет до десет одсто скупља, сазнају „Новости“ у трговинским ланцима који се баве продајом ових апарата. Велики произвођачи су најавили нове цене за фрижидере, шпорете, машине за судове, за прање и сушење веша.

Ова њихова одлука последица је увећаних трошкова дистрибуције и производње због поскупљења сировина које се користе у изради ових уређаја. Поскупљење цена производа у којима се користе чипови утиче њихова несташица на глобалном тржишту.

Од почетка године цена кућних апарата на нашем тржишту већ је порасла за око 10 процената, јер су произвођачи два-три пута поскупљивали ове производе од три до четири одсто.

Више цене беле технике најавили су „Бош“, „Мијеле“ и још неке робне марке које у понуди имају премијум производе. „Вокс“ ће исто морати то да учини, јер им је драстично поскупела производња. „Горење“ и „Беко“, такође, имају потребу да подигну цене, али процењују да ли би то могло да их доведе у ситуацију да изгубе тржиште. Највероватније ће и њихови производи поскупети.

Апарати ових компанија углавном стижу из њихових производних погона у Kини, Турској и Европи. Већина те робе на наше тржиште долази из најмногољудније земље на свету. Цена транспорта, односно допремања у контејнерима из Kине је драстично увећана, чак седам до осам пута.

Медији у свету, такође, бележе да бела техника поскупљује од почетка године и да ће се тај тренд наставити. Произвођачи наводе да су увећани трошкови транспорта и сировина, као и да постоји несташица чипова на глобалном тржишту. Стручњаци објашњавају да у њиховој индустријској производњи, посебно великих кућних апарата, удео цене сировина може бити већи од 70 одсто. За њихову израду, поред осталог, користе се бакар, алуминијум, челик и пластика.

Цене беле технике имају велики распон у зависности од квалитета уређаја и произвођача. Kомбиновани фрижидери тренутно се крећу од 20.000 до милион динара, а машине за веш од 23.000 до 280.000. Шпорети коштају од 22.000 до 93.000, док за машину за прање судова треба извојити од 26.000 до 310.000.

Директно.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Српски парадокс: Производимо довољно хране, а плаћамо као да ништа немамо

Српски парадокс: Производимо довољно хране, а плаћамо као да ништа немамо

Изгледа као својеврсан парадокс. Србија производи довољно хране чија је цена на светској пијаци отишла …

Ко вас краде?!: Уље код нас скупље него у Бечу

Ко вас краде?!: Уље код нас скупље него у Бечу

У Србији под напредњачком влашћу поскупело је буквално све… Грађани свакодневно осећају удар на џеп, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *