После поскупљења струје привреди од чак 120% чекају нас огромна поскупљења хране, енергената...

После поскупљења струје привреди од чак 120% чекају нас огромна поскупљења хране, енергената…

Члан Председништва Народне странке Владимир Ковачевић изјавио је данас да је струја за фирме и привреднике поново поскупела, што ће неминовно утицати на поскупљење роба и добара и Србију гурнути још дубље у „дугачак инфлаторни тунел којем се не назире крај“.

„Цена електричне енергије за индустрију повећана је у последњих годину дана за чак 120 одсто, са 40 евра за мегават час по нижој тарифи на 90 евра и са 66 евра по вишој тарифи на 140 евра“, рекао је Ковачевић, који је и председник Одбора Народне странке за привреду и предузетништво.

Ковачевић је додао да у структури рачуна за електричну енергију 52 одсто одлази на струју, а чак 48 одсто на парафискалне намете које би, како је истакао, хитно требало смањити.

Ковачевић је, упоређујући структуру рачуна за електричну енергију и рачуна за кафу у ресторану, навео да је то исто као када би у цену кафе били урачунати трошкови за „губитке кофеина при испијању кафе, губитак кафе приликом проласка кроз цев апарата, допринос за нове плантаже кафе, доношење и одношење шољице госту, прање шољице…“.

„Мера коју Влада Србије мора хитно да донесе је субвенционисање соларних постројења на крововима индустријских објеката и то без увођења у мрежу и систем Електропривреде Србије, јер је за добијање таквих дозвола потребно много времена“, рекао је Ковачевић.

„Струја је есенцијални трошак за производњу свих добара и директно утиче на животе и стандард свих грађана Србије. Грађани могу да очекују поскупљење струје за становништво у наредним месецима“, додао је Ковачевић.

Ковачевић је рекао да би грађани што пре требало да обаве краткорочне планиране куповине, јер би већ следећег месеца цене могле да скоче између 20 одсто и 30 одсто.

Србин.инфо

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Пшеница најскупља у последњих 13 година – ратари чувају залихе

Пшеница најскупља у последњих 13 година – ратари чувају залихе

На европским берзама пшеница има највишу цену од 2008. године. Стање на светском тржишту одражава …

ЕУ прогласила скакавце храном за људе

ЕУ прогласила скакавце храном за људе

Скакавци су уврштени на европски списак хране у склопу настојања Европске уније за одрживом производњом …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *