После протеста у Деспотовцу напредњаци тероришу читаву породицу и деле им отказе

4.3
(16)

После учешћа на протестима „Један од пет милиона“ у Деспотовцу почетком прошле године, цела породица Ђорђевић доживљава притиске локалних моћника и суочава се са претњом губитка послова у локалним јавним установама.

Наиме, после сина Душана, који је добио отказ, његов отац Зоран Ђорђевић, који ради у Служби за хитну медицинску помоћ, пребачен је на нижу и лошије плаћену позицију на Општу праксу, одељење кућне неге, док је мајка Гордана Ђорђевић, васпитачица у предшколској установи „Рада Миљковић“ у Деспотовцу, пребачена у истурено одељење у оближњем селу.

Душан Ђорђевић, један од организатора протеста „Један од пет милиона“ у Деспотовцу у априлу ове године, добио је отказ из јавног предузећа „Рембас транс“ због учешћа на протестима, о чему је већ било речи у медијима.

Душан је том приликом рекао да му је прво „пријатељски“ саветовано да не треба да се ангажује око организације протеста, убрзо потом је позван на разговор код директора предузећа где му је речено да бирам између протеста и посла.

„Одговорио сам да нећу одустати од протеста и да имам права износим своје мишљење које износим ван свог радног времена. Истог дана ми је откуцан споразумни раскид уговора који сам одбио да потпишем“, објаснио је Душан медијима тада.

У међувремену, иако се протести од априла ове године у Деспотовцу више не организују, сличне притиске доживели су и његови родитељи, и то зато што локални моћници повезују Душана и његову сестру Милицу са вођењем Фејсбук странице која сатирично и критички пише о челницима општине. Тако је ситуацију протумачила Милица Ђорђевић у разговору за Данас. Она нам је објаснила да на друштвеној мрежи Фејсбук постоји страница „Млади Деспотовац“, која се, између осталог бави локалним проблемима, која се челницима не допада, али са којом она и брат немају везе.

– Оптуживали су нас да ми водимо ту страницу, што није истина и што се лако може проверити. Онда је на страници осванула шаљива слагалица на тему рада локалних политичара, уз које се везују бројне афере, и почели су притисци на мог оца и мајку, истиче Милица.

Прво је њен отац позван на разговор са директором Дома здравља, да би убрзо потом био пребачен на друго радно место уз образложење да су такве „потребе службе“.

– Ми смо чули да је после тог разговора директор причао са председником општине Николом Николићем и рекао му да је све под контролом, али „ако се понови, знам ја како ћу са њим“, мислећи на мог оца. Убрзо је отац пребачен на лошије радно место са нижом платом иако је узоран радник и никакву грешку није направио“, објашњава она.

Исте недеље сличну ситуацију је доживела и њена мајка, васпитачица у вртићу која је прво позвана на разговор са директорком.

– Чули смо да је директорки прећено да ће бити обустављени радови на реновирању вртића ако моју мајку не пребаци. Директорка је ипак одлучила да је задржи и на седници која је одржана 29. августа је пред сведоцима саопштила ту одлуку – да моја мајка остаје у вртићу, о чему постоји и записник. После тога је мами саопштено да ће ипак морати да путује у оближње село“, објашњава Милица.

Овом одлуком нису погођени само Ђорђевићи већ и бројни родитељи деце из групе коју је она водила, те су се и они ангажовали да задрже Гордану Ђорђевић у матичном вртићу.

Поред тога и Ђорђевићи, како најављује Милица, предузимају правне кораке – Гордана ће поднети тужбу за мобинг и имају подршку великог броја суграђана.

– Цела општина бруји о овоме и сви су јако љути јер је опште познато како се власт односи према свима, да су челници врло незгодни, против председника општине поднета је кривична пријава и ми имамо подршку већине људи, уверава Милица и додаје да се нада да ће то бити довољно за пружање отпора властима.

„Баш ме брига где ко шета“

Директор Дома здравља у Деспотовцу Дејан Милошевић рекао нам је да у случају премештаја Зорана Ђорђевића нема ничега спорног, ни трунке политике, јер Зоран и даље ради на позицији медицинског техничара, те да је његова одлука искључиво ради бољег функционисања здравствене установе. „У данашње лудо време политике дошао сам у ситуацију да не смем да мењам људе, а паметни директори желе да им радници круже и мењају позиције. Њему се не свиђа што је премештен јер се у хитној мање ради а већа је плата. Нема ту никакве приче, прича је то да смо добили нове просторије, да имамо 75 милиона дуга а нисмо у блокади, да смо добили пет специјализација“, истиче директор. С друге стране, Вера Стојковић, директорка вртића у коме ради Гордана Ђорђевић, рекла је да нема никакав коментар на целу причу.

„Не бавим се тиме где васпитачице раде“

Председник Скупштине општине Деспотовац Златко Марјановић знао је о којој се породици ради када смо га упитали за коментар целе ситуације. За сина Душана рекао је да није ни био запослен, те је онда истакао да локална самоуправа нема никаквог утицаја на државно јавно предузеће Рембас транс. У случају оца Зорана Марјановић каже да не разуме „шта је спорно кад је он и даље на позицији техничара, то је исто“, док се посебно интересовао „а шта је са мајком, јел она и даље васпитачица?“. На констатацију новинарке да јесте и даље запослена у вртићу али пребачена на истурено одељење до кога мора да путује, Марјановић каже да се читава прича непотребно политизује. „Глупо је да се ја бавим тиме где ће која васпитачица да ради, то је смешно, немојте да политизујемо ствари, нема ту никаквих притисака“, истакао је он. Председник општине Никола Николић није се јавио на наше позиве.

Пише: Александра Поповић, Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Полиција привела више од три хиљаде људи на протестима у Белорусији (видео)

0 (0) На протестима у Белорусији приведено је око три хиљаде људи, а само у …

Пред нову продају у руднику Леце биће отпуштено 28 радника из помоћних служби

1 (1) Од 450 запослених у руднику олова, цинка, сребра и злата „Леце“ у истоименом …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend