После само две ипо године Вучића на власти, Србија је у таквој економској були да нам ни продаја Телекома не би помогла

После само две ипо године Вучића на власти, Србија је у таквој економској були да нам ни продаја Телекома не би помогла

0
(0)

Београд — Председник Фискалног савета Павле Петровић изјавио је данас да су у 2015. потребне уштеде од 700 милиона евра и да ће то бити велики изазов за владу.

Како је објаснио, једино је познато да ће се смањењем плата и пензија уштедети 400 милиона евра, а тренутно нема јасних назнака како ће се уштедети тих преосталих 300 милиона евра јер, осим смањења плата и пензија, влада није најавила ниједну трајнију меру уштеда.

Петровић је додао да ни продаја Телекома не би била решење за смањење дефицита јер би се на тај начин само једнократно зауставио раст јавног дуга.

Петровић је подсетио да је у наредне три године потребно укупно уштедети две милијарде евра и то под условом да нам се не дешавају „исклизнућа“ као што су нове гаранције за Србијагас, да се не отвори ЕПС или нека друга државна предузећа. „Биће велики изазов за владу да се нађе преосталих 1,6 милијарди евра у следеће три године“, закључио је он.

„Прво морамо да сачекамо буџет за 2015.годину, који ће брзо да се појави. Оно што су до сада најављивали је смањење дела субвенција, нарочито за пољопривреду. Затим, најављивано је и смањење броја запослених за 25.000 у буџетском сектору. То је добро да се деси, али од ове друге мере не би требало очекивати ефекте у наредној години због издатака за отпремнине, већ тек од 2016. године“, изјавио је Петровић.

Он је рекао да постоји могућност да ће Влада применити неке ад хок мере на приходној страни од уплате добити јавних преудзећа, али да је скептичан колико може да се добије у том погледу.

„Ако видите да нам највећа јавна предузећа, као што су Србијагас или ЕПС праве губитке, ја заиста не видим одакле би те паре могле да дођу. Ја бих пре био срећан да ЕПС не кошта државу“, изјавио је Петорвић.

Петровић каже да би добит евентуално могао да уплати Телеком, али да ово предузеће губи на вредности када држава од њега узима дивиденду.

Упитан да ли влада следеће године мора да прода Телеком, он је рекао да то не би било решење јер би се на тај начин само једнократно зауставио раст јавног дуга, али да све тенденције које стоје иза тога остају исте.

„Дефицит је и даље висок, јавни дуг ће даље наставити да расте. Додуше, јавни дуг ће за износ Телекома једно време да се смањује, али ће и даље наставити неодрживим темпом“, изјавио је Петровић и прецизирао да продаја Телекома никако не значи смањење дефицита.

Дефицит буџета у 2014. години ће, према оцени Фискалног савета износити 300 милијарди динара уместо 225 како то предвидја ребаланс буџета.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

У Србији је на јавној и животној сцени комунизам, са свом својом диктатуром и то обучен у демократско рухо

У Србији је на јавној и животној сцени комунизам, са свом својом диктатуром и то обучен у демократско рухо

5 (3) Пратећи све оно што нам се у Србији у последњих тридесетак година дешава, …

УПРОПАСТИО СРБИЈУ: Вучић ове године узима још 7,6 милијарди евра кредита

УПРОПАСТИО СРБИЈУ: Вучић ове године узима још 7,6 милијарди евра кредита

3.9 (7) Kако би „закрпила“ буџетски дефицит од 3,6 и вратила пристижућих четири милијарде евра …

3 Коментара

  1. Па он рече да је само 6 месеци на власти.

  2. Поштујем његову борбу против криминала.

  3. ovaj narod nije definitivno normalan ! jos nisu shvatili prevaru vjeka

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend