Адвокати одбили понуду Министарства правде, штрајк се наставља

Адвокати одбили понуду Министарства правде, штрајк се наставља

Београд – Адвокати ће наставити са штрајком, након што су одбили понуду Министарства правде за коју кажу да не представља суштинску промену Закона о јавном бележништву.

Након вишечасовне расправе Управног одбора Адвокатске коморе Србије о предлогу министарства одлучено је да се не оконча штрајк и настави са потпуном обустави рада до испуњења услова.

Председник АКС Драгољуб Ђорђевић рекао је на конференцији за новинаре да је након дуготрајних преговора Управни одбор АКС одлучио да се предлог ресорног министарства одбије јер, како је навео, није на корист грађана, владавине права и заштите људских права.

Понуда се, додао је, одбијена јер она није неки напредак у преговорима.

Ђорђевић је подсетио да је адвокатура пре двадесетак дана послала Министарству предлоге за измене Закона о јавном бележништву који су за њу прихватљиви и да се нада да ће министарство поново проучити те предлоге.

Према његовим речима, адвокатура је спремна да настави преговоре у циљу изналажења најбољег решења.

Према предлозима Министарства правде изменама закона, које би се усвојиле у Скупштини Србије у року од 14 дана, била би укинута ексклузивност јавних бележника за састављање уговора о промету непокретности, како је то сада прописано, већ то могли да чине и адвокати, а нотари би вршили солемнизацаију уговора и оверавали га.

Предлог Адвокатске коморе Србије, који се односи на солемнизацију подразумева да све приватне исправе могу бити солемнизоване тако што би јавни бележник састављао посебан јавнобележнички акт који се даје приватној исправи и чини њен саставни део.

То значи да уговор који сачини грађанин или адвокат остаје у својој оригиналној форми а јавни бележник у поступку солемнизације уговору додаје, односно са њим повезује посебан акт којим потврђује садржину приватне исправе.

Када су у питању порези, адвокати траже да фискалне обавезе за адвокатуру у Србији не буду веће од 10 одсто за целу 2014. годину у односу на фискалне обавезе које су биле утврђене за 2013. годину.

Београдски адвокати штрајкују од 10. септембра, а колеге из целе Србије придружили су им се недељу дана касније, 17. септембра.

Адвокати траже регулисање паушалног опорезивања и измене закона који регулишу јавно бележништво.

Предлозима се укида ексклузивност јавних бележника за састављање уговора о промету непокретности, како је то сада прописано, већ би то могли да чине и адвоакти, а нотари би вршили солемницаију уговора и оверавали га.

Како је јавила агенција Танјуг, “питање пореза је усаглашено и прихватљиво за адвокатуру”.

Б92

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Почео протест адвоката: Блокирана Немањина, запослени раније напустили Врховни суд

Почео протест адвоката: Блокирана Немањина, запослени раније напустили Врховни суд

Протесни скуп адвоката почео је у 14 сати испред зграде Врховног касационог суда, а како …

Адвокати данас излазе на улицу да се суоче са судијама Врховног суда

Адвокати данас излазе на улицу да се суоче са судијама Врховног суда

Адвокати, незадовољни променом става Врховног касационог суда (ВКС) о трошковима обраде кредита у односу на …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *