После више од деценије истрага и оптужби, Станко Суботић у потпуности ослобођен свих сумњи и оптужбе да је „главни мафијашки бос Балкана”

0
(0)

После више од деценије истрага и оптужби, Станко Суботић у потпуности ослобођен свих сумњи за шверц цигарета и прање новца.

После скоро деценије међународних и националних истрага вођених у Швајцарској, ЕУ и Србији, Станко Суботић, швајцарски бизнисмен српског порекла, 2015. године је и у последњем поступку који је против њега вођен у потпуности ослобођен сваке сумње и оптужбе да је „главни мафијашки бос Балкана”, како је више од 10 година у медијима представљан јавности у Србији и свету.

Цео случај је пратила серија медијских написа о Суботићу као наводном највећем кријумчару цигарета на Балкану, у којима је, како тврде за “Блиц” извори упућени у цео случај, активно учествовала приватна истраживачка агенција из Лондона. Процењује се да је та кампања својевремено коштала Суботића посла у који је уложио 80 милиона долара.

Та медијска кампања је довела до покретања широке међународне истраге на чијем челу је био италијански тужилац за борбу против мафије, а за координацију је био задужен бриселски ОЛАФ, канцеларија Европске комисије за истрагу проневера буџета ЕУ, али и корупције и других великих кривичних дела у оквиру ЕУ и њених институција.

На основу тадашњих захтева италијанског тужиоца, Швајцарска, Француска, Кипар и Лихтенштајн су у истрагама заплениле Суботићу сва новчана средства на банкарским рачунима, сву имовину његових фирми и сву пословну документацију његових компанија. Ипак, после шест година свеобухватних истрага, истражне судије поменутих земаља су обуставиле истраге јер нису дошло до било каквог доказа о повезаности Суботића са мафијашким организацијама, италијанском Камором и прањем новца. Одблокирани су Суботићев новац и имовина његових фирми.

Како се још тада могло закључити на основу званичних списа, штета коју је Суботић претрпео шестогодишњом блокадом свих новчаних средстава и целе имовине била је огромна.

Штета коју је Суботић претрпео шестогодишњом блокадом свих новчаних средстава била је огромна

Упркос оваквим резултатима међународних истрага, италијански тужилац за борбу против мафије је одлучио да подигне оптужницу против Суботића, теретећи га за наводно прање 1,2 милијарде тадашњих немачких марака. Тужилац је тврдио да је шверцом цигарета за италијанску мафију и Камору остварена толика зарада коју је Суботић, наводно, приватним авионима натовареним врећама пуним кеш новца, пребацивао из Швајцарске, преко Црне Горе, за Кипар.

Италијански тужилац је тада приложио огромну количину документације о наводним уплатама новца у укупној суми од 1,2 милијарде немачких марака на рачуне Суботићевих фирми на Кипру, као и документацју о стотинама летова приватних авиона из Швајцарске и Црне Горе за Кипар.

То је, према конструкцији италијанске оптужнице, уједно био и кључни доказ који је водио вези и инкриминисању црногорског председника Мила Ђукановића.

Истовремено је ОЛАФ приказао ову широку међународну истрагу, којом је руководио италијански тужилац, као доказ у спору којег је покренула пред америчким судовима против међународних дуванских компанија, тужећи их за организовање шверца цигарета и прања новца. Спорови за које се рачунало да треба да остваре Европској унији одштету вредну више стотина милиона долара обухватали су и захтев за накнаду не само троструког износа изгубљених прихода од пореза, царина, такса и других дажбина, него је тужбом из 2002. година ЕУ тражила од дуванских компанија чак и покриће трошкова операција у Источној Европи на сузбијању шверца дувана.

И Србија је учествовала у правној помоћи италијанском тужиоцу, али и црногорски парламент, осуђујући сопствену владу за међународни шверц цигарета огромних размера. У том контексту, пресуда против Суботића се чинила као готова ствар. Ипак, после прибављања и најситнијих доказа и докумената за легалност сваког цента од поменуте 1,2 милијарде немачких марака, за које је италијански тужилац тврдио да су прљави новац мафије и Каморе, одбрана је успела да оствари то што се, према мишљењу стручњака који су пратили цео процес, никад пре тога није догодило у историји италијанског правосуђа.

Италијански тужилац за борбу против мафије се, после свега, придружио предлогу одбране Суботића да буде ослобођен. Пресудом од 26. фебруара 2013. године, суд у Барију је ослободио Суботића са такозваном “пуном формулом”, чиме је добио највећи степен правне сатисфакције могућ у Италији.

Две године потом, Суботић је пред Апелационим судом у Београду, после осам година суђења, правоснажно ослобођен оптужбе Тужилаштва за организовани криминал из 2007. године за наводни шверц цигарета 1995. и 1996. године.

Блиц.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Један коментар

  1. crni stanko kolko su ti uzeli reketa, pardon za troskove odbrane, da si saceko jos malo bilo bi dzaba.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend