Хроника

Станко Суботић од концесије београдског аеродрома “Никола Тесла” зарадио 47 милиона евра

У позадини концесије београдског аеродрома испреплетене су везе контроверзног српског бизнисмена, бившег португалског министра и француске компаније „Ванси“ која је добила аеродром на 25 година, открива истраживачка мрежа КРИК. Станко Суботић је од концесије зарадио 47 милиона евра пошто је изнад цене продао земљу „Вансију“, а потом ушао у пословно партнерство са бившим португалским министром и адвокатом Жозеом Луизом Арноом који данас ради за ову француску компанију. Управо је Арноова адвокатска канцеларија саветовала Владу Србије да аеродром „Никола Тесла“ да под концесију.

“Ванси” је, како подсећа КРИК; Србији платио нешто више од пола милијарде евра за права да 25 година управља најпрометнијим аеродромом у региону. Француска фирма обећала је да ће да уложи 732 милиона евра у његов развој, као и да ће до краја концесије више него удвостручити број путника. Део новца за улагање у аеродром „Ванси“ је добио као зајам од Европске банке за обнову и развој (ЕБРД).

Убрзо је било јасно да ће од овог уговора корист имати и моћни појединци повезани са властима. Један од њих је Станко Суботић, контроверзни бизнисмен који је пословно сарађивао са Вучићевим кумом Николом Петровићем. Суботић је био пословно повезан и са чувеним нарко-босом Дарком Шарићем.

КРИК и новинарска мрежа ОЦЦРП још 2018. године открили су да ће овај контроверзни бизнисмен „Вансију“ да прода земљиште које је поседовао у близини аеродрома, а на које ће аеродром да се прошири. Продајом ове земље француској компанији, Суботић је зарадио 47 милиона евра.

“Ванси” је Суботићу платио земљу чак четири пута више од тога колико је њена цена била наведена у прилогу уговора о концесији до ког је раније дошао КРИК.

Након продаје земље, Суботић је ушао у посао са бившим министром регионалног развоја у Португалу Жозеом Луизом Арноом, тренутно председником управног одбора једне од „Вансијевих“ фирми, откривају КРИК и ОЦЦРП у оквиру међународног новинарског пројекта „ОпенЛуx” („Отворени Луксембург”).

Арно је и један од власника адвокатске канцеларије „ЦМС Руи Пена & Арнаут“ коју је Влада Србије ангажовала да је саветује око концесије аеродрома. Иста канцеларија саветовала је и „Ванси“ када су у Португалу приватизовали десет аеродрома.

Након што је „Ванси“ преузео „Николу Теслу“, а Суботић им продао земљу, овај домаћи контроверзни бизнисмен ушао је у посао са Арноом – партнери су у власништву португалске компаније „Вангуардлевел“ која се бави некретнинама.

Арно је, када су га новинари КРИК-а позвали телефоном, прво негирао да је у послу са контроверзним бизнисменом. „Немам никакав посао. Ја сам адвокат“, рекао је.

Касније је, у писаном одговору на наша питања, потврдио да је сувласник „Вангуардлевел“-а. Објаснио нам је да је у телефонском разговору то негирао јер је посумњао да га зову „лажни новинари“.

Арно, међутим, тврди да он лично није био део тима своје адвокатске канцеларије када је саветовала Владу Србије око развоја аеродрома.

Из „Вансија“ је новинарима КРИК-а речено да је компанија купила земљиште од Суботића зато што им је оно било потребно за проширење аеродрома.

Суботићу су исплатили износ који је вишеструко изнад вредности земље јер је, како објашњавају, био у привилегованој позицији као продавац земљишта које им је било неопходно.

Рекли су и да надаље неће куповати још Суботићеве земље.

Суботић није одговорио на наша питања, али нас је његов адвокат обавестио да је у Женеви тужио новинарску мрежу ОЦЦРП и новинарку КРИК-а због приче о његовој земљи надомак аеродрома, објављене 2018. године.

Већ више од 15 година господин Станко Суботић је жртва медијске кампање клеветања коју су организовале мафијашке мреже, тајне службе, посебно српске и корумпирани политичари“, тврди се у тужби и додаје да су ОЦЦРП и КРИК део те кампање.

Бизнисмен сматра да је жртва медијских напада јер је био противник бившег председника Југославије Слободана Милошевића.

Успешна продаја земљишта

Суботић, који је пре светске економске кризе био међу 100 најбогатијих људи у Централној и Источној Европи, био је највећи појединачни власник земљишта око Аеродрома „Никола Тесла“ када је „Ванси“ добио концесију за управљање над њим.

Пре доласка француске компаније, већ је постојао план о проширењу аеродрома, који је укључивао део Суботићеве земље. Прилог уговора Владе Србије и „Вансија“ из 2018. године, до кога су раније дошли новинари КРИК-а, показује да је група владиних саветника навела да квадрат земљишта у том подручју вреди 100 евра.

Суботић је на крају, ипак, склопио много бољи посао – земљу је продао по цени од 436 евра по квадратном метру, односно четири пута већој од оне која је наведена у прилогу уговора о концесији. Продао је нешто мање од 11 хектара за 47 милиона евра, показује финансијски извештај Суботићеве компаније „Посх пропертиес“ посредством које је власник земљишта.

Из компаније „Ванси“ новинарима КРИК-а рекли су да су преговоре о куповини земљишта са Суботићем водили док је трајала тендерска процедура за српски аеродром, током 2017. године.

Након што су земљу купили, како су навели у одговору, укључили су је у „опсег концесионе имовине“. Ово значи да је новац који су исплатили Суботићу урачунат као део њихових улагања у аеродром која су обећали уговором.

Објашњавају да су сарађивали са контроверзним бизнисменом јер им је његово земљиште било неопходно како би проширили аеродром. „Цена парцела била је резултат преговора између продавца и купца, при чему је узета у обзир предност његове позиције“, наводи се у одговору.

Суботићева земља, ипак, није била неопходна да би се аеродром проширио.

Швајцарска компанија „Зурицх Аирпортс“, која је изгубила на тендеру за концесију, дала је Влади Србије другачију понуду. Планирали су да аеродром прошире на парцеле које нису биле Суботићеве, закључује се из њихове презентације.

„Ванси“ у одговору за КРИК и ОЦЦРП тврди да куповина земље од Суботића не представља „пословну сарадњу“, истичући да њихова фирма поштује антикорупцијска правила.

Посао продаје земљишта, међутим, занимљив је из још једног разлога.

Португалска веза

Суботић је 2019. године постао пословни партнер са Жозеом Луизом Арноом, познатим бившим португалским политичарем, сарадником „Вансија“ и једним од оснивача адвокатске канцеларије „ЦМС Руи Пена & Арнаут“.

Арно је био посланик у парламенту Португала, а 2002. именован је за заменика тадашњег премијера Жозеа Мануела Бароза. Био је члан Парламентарне скупштине Савета Европе и Политичког одбора Парламентарне скупштине НАТО-а. Члан је међународног саветодавног одбора једне од водећих инвестиционих банкарских групација „Голдман Сацхс“. Тренутно је председник Скупштине Фудбалског савеза Португала.

Арноове везе са „Вансијем“ датирају још од 2012. године, када је његова адвокатска канцеларија саветовала француску компанију око куповине државне фирме „Аеропортос де Португал“ (АНА), која контролише 10 аеродрома у Португалу.

Због сличног посла, његова адвокатска канцеларија била је ангажована и у Србији.

„ЦМС Руи Пена & Арнаут“ била је део тима саветника који је 2016. године ангажовала Влада Србије како би јој помогао да донесе одлуку о будућности аеродрома у Београду. Овај тим предложио је влади да аеродром да под концесију.

У јануару 2018. године, дан пре него што је „Ванси“ изабран за концесионара аеродрома, Арно је именован за председника управног одбора „Вансијеве“ компаније АНА у Португалу.

Затим је 2019. године, након што је продао земљиште „Вансију“, Суботић са овим контроверзним португалским политичарем ушао у посао трговине некретнинама, кроз фирму „Вангуардлевел“ основану у Лисабону.

Суботић је у овој фирми већински власник са 90 одсто удела посредством своје компаније „Емергинг Маркетс Инвестментс“ (ЕМИ) из Луксембурга, показују подаци тамошњег пословног регистра објављени у новинарском пројекту „Отворени Луксембург“. Арно контролише преосталих 10 одсто кроз компанију „Платинумдетаилс“.

Арно је у телефонском разговору са новинарком КРИК-а првобитно негирао да сарађује са Суботићем. „Немам никакав посао. Ја сам адвокат“, рекао је и прекинуо везу.

Касније је, одговарајући на питања која су му послата мејлом, ипак проговорио о овом партнерству.

’Вангуардлевел’ је направљен за опортунистичка улагања у некретнине, а ја сам одлучио да учествујем у мањинској позицији сопственим средствима као финансијски инвеститор“, одговорио је. Опортунистичка улагања представљају вид инвестирања у јефтине некретнине које се потом брзо продају за барем 20 одсто више новца.

Упитан да ли је био сукоб интереса то што је његова канцеларија радила на развоју аеродрома, с обзиром на његову повезаност са „Вансијем“, Арно је истакао да он лично није био део правног тима који је саветовао око концесије аеродрома.

„Лично никада у каријери нисам пружао услуге Влади Србије“, рекао је додајући да у његовој адвокатској канцеларији постоје „кинески зидови“ који су обезбедили да све информације у вези са концесијом остану у тиму који се тиме бавио.

На исти начин на питање КРИК-а реаговао је и „Ванси“, одговоривши да им је Арно рекао да лично није саветовао Владу Србије око развоја аеродрома те стога нису видели сукоб у његовом именовању за председника управног одбора компаније АНА.

„Господин Арно није имао никакав утицај на одлуку да се тендер додели ‘Вансију’“, навели су.

Крик.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!