После Вучића и даље затрпани канали и празна обећања

5
(1)

Мештани београдских насеља на левој обали Дунава – Борча, Овча, Kотеж и Kрњача, док испумпавају фекалије и кишницу из својих дворишта и узимају воду за пиће са цистерни, „држе за реч“ председника Александра Вучића који им је обећао канализацију у наредних годину и по дана.

После тридесет година чекања на канализациону инфраструктуру, после поплава услед сваког јачег невремена, а озбиљног плављења после прошлонедељне кише, мештани палилулских насеља дочекали су – не канализацију, већ посету председника државе и обећање канализације.

А после посете Вучића, док обилазимо имања уз канал који протиче кроз насеље, на сваком ћошку могу се видети пумпе које враћају воду из кућа и њива у канал, радници водовода и канализације су на терену, у чишћењу помажу и ватрогасци, а чак је и зеленило у рекордном року излазило на терен по позиву грађана.

Дежурни радници су нам објаснили да има још доста имања која су испод нивоа воде и на њима раде пумпе, али власници се не жале много, како нам каже један радник водовода, јер су на овакву ситуацију већ навикли. Ватрогасац нам објашњава да пумпе морају да раде све време и да има још доста посла, а потребно је и чишћење канала.

Испред вртића „Весељко“ и основне школе екипа водовода испумпава у шахт фекалије скупљене из околних дворишта. Вртић „Пахуљица“, који је био затворен због поплаве на један дан, сада ради уобичајено, а испред њега су цистерне из којих грађани могу узимати воду за пиће, јер је она са чесме још увек неисправна.

На то се жале и мештани који седе испред оближњег кафеа и уз хладно пиво коментаришу како је протекла посета председника.

– Све што је обећао ако испуни биће добро, а верујемо да хоће сад пред изборе. А што се тиче воде – једино што није за пиће, али солидно се ради, чисте људи, где је било више воде ту је мало теже. Борча је најгора, они су још под водом, објашњава нам Бранко. Он препричава да је током посете председника било доста људи, да су се сви скупили да га виде, дошли су и представници општине на челу са председником Александром Јовичићем. Али њега народ и не воли нарочито, јер годинама обећава канализацију а ништа не ради, кажу мештани.

Драган нам наглашава „Председник ваља, али Јовичић не, њега изгрди“. Утом се убацује и Иван, који седи за суседним столом и подсећа да су за проблем инфраструктуре „криви“ нелегално изграђени објекти без канализације, а да треба питати ко им је издавао дозволе и колико је пара за то узео.

– А ко није узимао, сви су узимали, убацује се још један од мештана. На ону Вучићеву констатацију „народ је крив“ за то што је ђубре у каналима, мештани одговарају да није крив народ, али ни Вучић већ представници локалне власти, јер нису увели ред у насеље нити су бринули о потребама грађана.

Требају им клупе, простор за шах и бољи превоз

Осим поплава, мештани се жале да постоје и други значајни проблеми у овим насељима којима би локалне власти требало да се баве – то што пензионери немају место где би могли да се окупљају, да играју шах, тако нешто није могуће у месној заједници према њиховим речима, а „у целом Kотежу постоје три клупе“, па би било добро да се обезбеде додатна места за седење. И превоз их не служи, линије су кратке а аутобуси нису климатизовани, жали се Драган, па због тога ретко ко иде ка центру града. „А где ће да иду кад је цео град раскопан, боље да седе ту“, добацује Иван.

Вучић обећао пројекат до краја јануара

Током посете Борчи, председник Александар Вучић грађанима је поручио „Знам у колико сте тешкој ситуацији и бићемо са вама у наредних 96 сати док не очистимо све. Знам да сте слушали бројна обећања пред изборе. Ради се пројекат по хитном поступку за Борчу, Овчу, Kрњачу и Kотеж. Kомплетна документација биће готова до краја јануара. Ако у улепшавање Трга републике улажемо 8 милиона евра, можемо да уложимо и у канализацију“, нагласио је Вучић. Kо је крив за ђубре и бетонирање канала?, упитао је Вучић после констатације новинара да је ђубре у каналима. „Народ је крив, наравно да је народ крив, него најлакше ‘Вучић је крив’“, истакао је председник.

Пише: Александра Поповић, Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Зашто Kризни штаб данима лаже грађане о потенцијалним жариштима корона вируса?

5 (12) раљево, Врњачка Бања и Рашка су места која Kризни штаб за борбу против …

Генерал Божидар Делић: Александар Вучић има више „Ф“ дијагноза! (видео)

3.3 (7) Генерал Божидар Делић је рођен 1956. године у Ђаковици, а Војну академију је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend