Насловна / Србија / Посмртни остаци Димитрија Љотића биће враћени у Србију?

Посмртни остаци Димитрија Љотића биће враћени у Србију?

Евентуална ексхумација посмртних остатака Анте Павелића и Макса Лубурића у Шпанији могла би да доведе до тога да се Србији врате посмртни остаци Димитрија Љотића, вође организације „Збор“, пишу „Вечерње новости“.

Према изворима „Новости“, Љотицћев гроб се данас налази необележен на подручју Словеније и за њега зна мањи број људи.

Како објашњава лист, најаве из Мадрида да би у контексту обрачунавања са Франковим фашистичким наслеђем Шпанија могла да наложи ексхумације и пресељење посмртних остатака Павелића и Лубурића у Хрватску, да њихови гробови не би служили као места ходочашћа усташама, отворили су питање да ли би и друге чланице ЕУ могле да поступе исто.

„Тако се спекулише да би, уколико серија ексхумација почне, у Србији могли да заврше посмртни остаци Димитрија Љотића, вође организације ’Збор‘, сахрањеног на тајној локацији у Словенији“, наводе „Новости“.

Како подсећају, Љотић је из Србије избегао после рата у западну Словенију, где је формирао јединице под командом генерала Косте Мушицког, које би задале „завршни ударац“ партизанима.

Позван је 22. априла 1945. године из Постојне у Шемпетер код Горице, у штаб четничког војводе Момчила Ђујића, где је требало да се види с патријархом Гаврилом Дожићем и владиком Николајем Велимировићем, додају „Новости“.

Милан Недић контроверзна личност послератне Србије

Љотић је, истичу, погинуо наредног дана код Ајдовшчине, а његово тело је пребачено у Горицу, где је обављена сахрана у празној крипти неког мађарског грофа.

Погребну службу су обавили Дожић и Велимировић, а владика Николај је одржао посмртну беседу, наводе „Новости“.

Ипак, напомињу, иако и данас на гробљу у Горици, у северној Италији, стоји споменик Љотићу, његови посмртни остаци се, како су утврдили словеначки историчари, не налазе тамо.

Према једној верзији, наводи лист, гроб је прекопан 1947. године, а тело су Љотићеви саборци одвезли у непознатом правцу.

Према другој, додају „Новости“, тело је у гробници лежало до 1977. године и потписивања Осимског споразума, када су га опет ископали и преместили преживели саборци.

Спутник

Актуелно

„Отаџбина“: Србију је зајахао најгори политички шљам

У прорежимским медијима прећуткује се информација да Приштина током јануара треба да преузме контролу неба …

„Отаџбина“: Формирањем војске Косова Александар Вучић заокружио државност самопроглашене републике „Косово“

Дуго времена је Александар Вучић правдао излазак Срба на сепаратистичке парламентарне изборе самопроглашене републике „Косово“ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *