Пост, сигуран пут до здравља

Пост, сигуран пут до здравља

0
(0)

Пост, који за многе има верски карактер, може у значајној мери да помогне очувању здравља, али и спречавању неких обољења.

Истраживања су већ потврдила корист од хришћанског поста у превенцији и лечењу хроничних поремећаја и болести као што су гојазност, хипертензија, повишене масноће у крви, метаболички синдром, дијабетес, атеросклероза, мождани и срчани удар, гангрена, масна јетра, депресија, сексуална дисфункција и рак.

Притисак се нормализује

„Постизањем унутрашње духовне равнотеже у току поста смањују се напетост и стрес, што повољно утиче и на смањење лучења хормона који изазивају поремећај крвног притиска, гликорегулације, липидног статуса. Тако хришћански пост повољно утиче на крвни притисак, вредности шећера и масноћа у крви, што све доприноси превенцији атеросклерозе и васкуларних компликација, а смањење стреса је значајно за превенцију канцера и аутоимуних болести. Зато кажемо да је хришћански пост метод превенције и лечења дијабетеса, атеросклерозе и канцера – објашњава проф. др Весна Димитријевић Срећковић, интерниста ендокринолог из Клинике за ендокринологију, дијабетес и метаболичке поремећаје Клиничког центра Србије, аутор књиге „Пост, пут у живот“, која је настала у сарадњи са професором др Владимиром Вукашиновићем са Теолошког факултета Универзитета у Београду.

Наша саговорница подсећа да је пост потпуно на линији савремених научних сазнања о здравој исхрани, а јеловници који се препоручују током периода поста најсличнији су вегетаријанској и медитеранској кухињи.

„Хришћански пост је јединство духовног и телесног поста и има одређене елементе вегетаријанске и медитеранске исхране. Дијететски режими кроз ове начине исхране имају сврху побољшања и одржања здравља, превенције и лечења хроничних болести, док пост снажи вољу за испуњавањем много тежих задатака унутрашњег, духовног развоја.“

Пружите телу прилику да се регенерише

Пост и умереност у јелу и пићу важни су за одржавање душевног и телесног здравља. Многе болести настају као последица неусклађености духа и тела код човека. Када накратко престанете да једете у данима најстрожег поста, пружате телу прилику да се регенерише, ослободи токсина и дође до самооздрављења.

„Будући да се хранимо лоше, организам највећи део енергије троши на варење и не остаје му довољно за елиминацију токсина. Када престане унос хране, организам је приморан да се снабдева из резерви које је благовремено припремио, на пример гликогена, који се складишти у јетри, а затим се троше масни депозити. Постоји теорија да ћелије тумора за време поста улазе у стање мировања, престају с деобом и растом, што резултира њиховим самоуништењем“, каже др Весна Димитријевић Срећковић.

Избаците бели хлеб и слатке напитке

Она упозорава да се и у току поста можете угојити ако једете бели хлеб, лиснато тесто, производе богате концентрованим шећерима или пијете слатке напитке.

„Посебан ризик је стомачна гојазност, која је удружена с ризиком од других компликација као што су повишен крвни притисак и поремећај масноћа и шећера у крви.“

Виолета Недељковић, Ало.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Примаријус др Милан Рогановић: Ево до чега доводи вишесатно ношење маски

Примаријус др Милан Рогановић: Ево до чега доводи вишесатно ношење маски

4.4 (139) Једино исправно решење је да се родитељима и ученицима да слобода избора при …

За 14 година пораст малигних болести за 235 одсто годишње, и то све због Железаре

За 14 година пораст малигних болести за 235 одсто годишње, и то све због Железаре

5 (2) На грађане Смедерева недавно су падали метални опиљци, а на штетност Железаре по …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend