fbpx

Пошто је усрећила Украјину Ештонова поново долази у Босну

0
(0)

Брисел — Висока представница ЕУ Кетрин Ештон планира да поново у Сарајеву разговара с политичким првацима и представницима масовних протеста против власти у Босни.

У Европском парламенту (ЕП) се истовремено припрема резолуција у којој се Европска комисија позива да „ступи у дијалог у с демонстрантима у БиХ да би се утврдили разлози побуне и да би се посредовало измедју демонстраната и босанских власти, у настојању да се оконча насиље“.

И, такодје, како стоји у предлогу краће резолуције ЕП, у коју је имала увида агенција Бета, „да се обезбеди пуно поштовање владавине права, што је предуслов за пут ка чланству у ЕУ“. 

Медјународна организација Хјуман рајтс воч је, исто тако, затражила да се испита и насиље које су полицијске снаге у БиХ примениле против демонстраната. 

Званичници у Европској комисији су Бети, истовремено, пренели да је европски комесар Сстефан Филе „исцрпео напоре“ у том правцу и то ових дана и ставио до знања политичким водјима БиХ у Сарајеву, нагласивши да оно што ЕУ од њих тражи није нешто што „нема везе са стварношћу“, већ је то закочило пут земље ка Унији. 

Филе је о разлозима одлуке да обустави разговоре с политичким првацима у БиХ упознао високу представницу Ештон и Савет министара ЕУ, а о томе ће известити и генералног секретара Савета Европе. 

Он је упозорио да „БиХ у овом тренутку крши своје медјународне обавезе“ око примене пресуде Европског суда за људска права да се мора зајамчити равноправност свих градјана за изборе на водеће положаје у БиХ. 

Извори у Филеовом окружењу су додали да је порука европског комесара била савршено јасна, а то је да је напредак немогућ без истинске воље владајућих политичара у БиХ за договор, реформе, изостанак истинских напора да се поправи тешка економско-социјална ситуација, смањи корупција, због чега је и дошло до масовне буне градјана. 

Европска комисија је, како је речено, сада решена да све напоре усредсреди на побољшање економске ситуације у БиХ, у склопу таквих напора за цео Западни Балкан, као и за што боље контакте и ангажовање цивилног друштва у Босни. 

Европски комесар за проширивање је најавио да ће Босна бити медју земљама које ће имати највећу корист, кад у понедељак у Лондону на 
скупу о западном Балкану, који организује Европска банка за обнову и развој, он буце представио планове Европске комисије за поспешење 
управљања економијом. 

На том скупу ће премијери земаља западног Балкана и водећи људи медјународних компанија и бизниса настојати да утврде како да регион као целина постане добро место за послове и улагање капитала. 

Филе је рекао да ће Европска комисија Босни помоћи да се припреми национални програм економских реформи, што посебно треба да побољша  нефункционално тржиште рада, подстакне боље усаглашавање економске и буџетске политике и створи примерене услове за пословање.

 

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Састанак представника Русије и Лајчака: Основа за решавање косовског питања – Резолуција СБ УН 1244

1 (1) Стални представник Русије при ЕУ Владимир Чижов разговарао је са специјалним представником ЕУ …

Авдулах Хоти открио све о шокантном понижавању Србије: Преговарали смо о ратној одштети „Kосову“ и међусобном признању

3 (4) Авдулах Хоти каже да дијалог са Београдом нема алтернативу, али истиче да у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *