Потера за компјутерском авети

Потера за компјутерском авети

09.09.2011. –

Европска комисија намерава строго да обузда учеснике у компјутерској берзанској трговини, који нису под њеном контролом. У финансијском свету ова врста бизниса је добила назив High Frequency Trading. Притом компјутери не служе само као средство за комуникацију. Алгоритмови који се у њима налазе у току једног дана окрену купопродају од 80 милиона акција. Или 60 хиљада послова за минут. Хомо сапиенс може само да машта о томе да достигне овакав темпо. Његов посао је да рачуна вртоглаву добит. Или губитке у случају да се програм поквари. По подацима медија, губици у једном тренутку могу износити до 100 милијарди долара, што је еквивалентно трогодишњем пакету помоћи Грчкој.

Није чудо што могућност манипулације износима од више милијарди у некаквим апокалиптичким делићима секунде стручњаци сматрају за фактор који може да дестабилизује тржишта. Пол Мајнерс (Paul Myners) бивши секретар британског Министарства финансија је убеђен: High Frequency Trading нема ништа заједничко „с правом суштином тржишта капитала“. Само, да ли ће Европска комисија успети да обузда апетите компјутерских грабљиваца, како их неки називају?

Добитник Нобелове награде за економију Роберт Мандел (Robert Mundell) jе у интервјуу за новине „Велт“ (Die Welt) навео следеће шокантне податке. На светским девизним тржиштима сваке године се врти 600 билиона долара. Притом светски БДП износи свега 40 билиона у поменутој валути.

Питање је само да није преувеличан утицај „разбојничког компјутерског бизниса“ на стабилност светских тржишта? Само један пример. 6. маја 2010. године индекс Доу Џонса је у року од неколико минута одједном пао за хиљаду бодова. Стручњаци нису имали никаква логична објашњења за ову појаву. Осим једног: рад одважних делија с њиховим високим технологијама.

Прописи, потребни су нам прописи који регулишу High Frequency Trading, тврди представница комесара ЕУ за унутрашње тржиште Мишел Барније (Michel Barnier). Други стручњаци предлажу да се компјутерски момци истерају из храма трговине. Павел Медведев, члан Националног банкарског савета предлаже другу варијанту, коју је одобрила Федерална антимонополска службе.

„Тржиште мора доживети кардиналне промене. Први корак који треба учинити јесте да се апсолутно све компаније обавежу да исплаћују стопостотну добити и дивиденде. Напокон ће се појавити објективна оцена вредности акција, које сад нема. И тада ће трговина акцијама, секундарним инструментима, одговарати првобитној идеји берзе.“
Засад се не види никакво светло које означава почетак пута у ЕУ. За крај недеље је планиран још један у низу сусрета министара финансија и председника централних банака земаља „седморке“. Они ће разматрати вечну тему: мере за подршку светске економије, која је почела да храмље. Проблема High Frequency Trading нема на дневном реду.

 

Извор: Голос России

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Одакле СНС некретнине вредне 224 милиона динара

Одакле СНС некретнине вредне 224 милиона динара

На Палићу, на око 200 метара од границе са Мађарском, окружен њивама налази се салаш …

Шкода прекинула производњу аутомобила

Шкода прекинула производњу аутомобила

Шкода је прекинула производњу у све три фабрике у Чешкој због недостатка микрочипова и осталих …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *