Потрошња горива у Србији пала за 10 одсто

0
(0)

Томислав Мићовић, генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије, каже да је у претходних шест месеци у земљи забележен пад потрошње горива од 10 процената, али да је реалан пад још већи.

Цене нафте у свету поново су почеле да падају. Разлози су већи раст залиха у Америци, али и то што се због новог повећање броја оболелих од коронавируса поново смањује тражња за горивом.

Томислав Мићовић, генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије, истакао је да је потрошња горива индикатор и економских активности и пораста платежне моћи грађана.

“У претходних шест месеци у Србији, бележи се пад од 10 процената, што није мали пад нарочито када се зна да су прва два месеца ове године имала невероватан раст потрошње горива”, наводи Мићовић.

Реалан пад, како је објаснио, још је већи, јер су у том периоду цене горива биле врло ниске и сви су куповали нешто веће количине и формирали сопствене залихе.

Што се тиче цена у Србији, Мићовић наводи да су оне до маја падале, пре свега због пада цене сирове нафте, а од маја је кренуо раст цена.
Упитан шта се може очекивати у наредном периоду, Мићовић напомиње да се ствари мењају из недеље у недељу.

“Према садашњим показатељима, не очекује се неки велики пораст потражње чак ни до краја године, а питање је шта ће бити у наредној. Ако нам је референтна 2019. година, ту потрошњу не очекујемо на глобалном нивоу, а вероватно ни на националном пре 2022, 2023. године”, навео је Мићовић.

Белами.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Kорона коштала Србију 510.000 радних места са пуним радним временом

5 (3) Пандемија вируса корона највише је погодила мала предузећа у Србији и довела до …

За време досадашње владавине Вучића и СНС само у Београду извршена 53 мафијашка убиства, 2 решена

5 (2) Бивши шеф посланичке групе Савеза за Србију у Скупштини града Београда написао је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *