Потрошња горива у Србији пала за 10 одсто

0
(0)

Томислав Мићовић, генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије, каже да је у претходних шест месеци у земљи забележен пад потрошње горива од 10 процената, али да је реалан пад још већи.

Цене нафте у свету поново су почеле да падају. Разлози су већи раст залиха у Америци, али и то што се због новог повећање броја оболелих од коронавируса поново смањује тражња за горивом.

Томислав Мићовић, генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије, истакао је да је потрошња горива индикатор и економских активности и пораста платежне моћи грађана.

“У претходних шест месеци у Србији, бележи се пад од 10 процената, што није мали пад нарочито када се зна да су прва два месеца ове године имала невероватан раст потрошње горива”, наводи Мићовић.

Реалан пад, како је објаснио, још је већи, јер су у том периоду цене горива биле врло ниске и сви су куповали нешто веће количине и формирали сопствене залихе.

Што се тиче цена у Србији, Мићовић наводи да су оне до маја падале, пре свега због пада цене сирове нафте, а од маја је кренуо раст цена.
Упитан шта се може очекивати у наредном периоду, Мићовић напомиње да се ствари мењају из недеље у недељу.

“Према садашњим показатељима, не очекује се неки велики пораст потражње чак ни до краја године, а питање је шта ће бити у наредној. Ако нам је референтна 2019. година, ту потрошњу не очекујемо на глобалном нивоу, а вероватно ни на националном пре 2022, 2023. године”, навео је Мићовић.

Белами.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Делови Србије под водом: Ванредно у неколико општина, у току евакуација (видео)

0 (0) Због обилних падавина у неколико општина у Србији проглашена је ванредна одбрана од …

Успорен саобраћај на ауто-путевима, пиротски округ БЕЗ СТРУЈЕ, проглашена и ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА (видео)

5 (2) Широм Србије снежни намети направили су ошти хаос, многа села су одсечена, велики …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend