Повучено 4,5 тона покварене хране

Повучено 4,5 тона покварене хране

0
(0)

ЛЕКАРИ и инспектори упозоравају да током летњих врелих дана треба отворити четворе очи, при куповини намирница које могу лако да се покваре! Посебан опрез потребан је на пијацама, у киосцима брзе хране, или при куповини сладоледа на кугле. Пре свега, апелују да се на пијацама никако не купују месо, млеко, јаја, месне и млечне прерађевине, ван расхладних витрина.

Зато су инспекцијске службе Министарства пољопривреде, појачале контроле током летњих месеци. Том приликом из употребе је избачено око 4,5 тона неисправне хране. Издато је 293 наређења да се пропусти исправе, написано 270 решења и поднето 76 пријава.

– Лето као годишње доба због високих температура повлачи за собом оправдани ризик за безбедност хране животињског порекла – кажу у овом министарству. – Наша ветеринарска инспекција је на територији свих 25 округа Републике Србије, појачала надзор и контролу објеката који су одобрени за складиштење, производњу и промет хране. Нарочита пажња је усмерена на објекте брзе хране, у којима се производе сладолед, ресторане, трговинске ланце и продајна места у којима постоје одељења за продају меса и млека, јавне градске пијаце односно хале за продају млечних производа и производа од меса, јаја, рибе.

Како кажу, у веома кварљиву врсту хране спадају млевено месо и производи од њега, као и производи од јаја, а нарочито мајонез, млечни производи, колачи са кремовима и сладолед.

– Здравствену исправност сладоледа узорковањем, ветеринарска инспекција контролише током читаве године, а у току летње сезоне, од маја до септембра, појачано – објашњавају у Министарству пољопривреде. – У промету, односно у малопродаји, као што су рецимо посластичанице, контролишу се услови чувања сладоледа, хигијена руковања, декларације и документација, порекло, атести, анализе…

– У другом кварталу 2017. године инспектори су на територији Србије обавили 1.977 службених контрола – кажу у Министарству пољопривреде. – Преконтролисано је и 183 киоска брзе хране, у којима је утврђено 287 неправилности. Повучено је из промета и нешкодљиво уништено 630,92 килограма млека и производа од млека, 1.851 килограм меса и производа од меса, од чега је 46 килограма из киоска брзе хране. Из употребе су избацили и 1.694,78 килограма покварених јаја и производа од јаја, 157,5 килограма рибе, 6,5 килограма меда.

На тапету је и роба биљног порекла. Тренутно су у току и интезивне контроле које прате откуп и складиштење сезонског воћа, пре свега малина. Дежурне екипе пољопривредних инспектора обилазе откупна места и хладњаче и санкционишу неуслован пријем и складиштење. У току су контроле произвођача освежавајућих безалкохолних пића и пива.

– Управо су завршене акцијске контроле пића у промету, трговинама, велепродаји, кафићима, ресторанима и осталим угоститељским објектима – кажу у Министарству пољопривреде. – Обављено је 2.050 контрола, забрањен је промет у 250 случајева. Највише неправилности је било у вези са истеклим роком. Контролисано је 448 пијаца и утврђено у 22 случаја кршење прописа.

ПЕТ ДАНА У ФРИЖИДЕРУ

У КУЋНИМ условима треба одвајати сирове намирнице од куване хране јер се микроорганизми лако преносе – кажу наши саговорници. Храну би требало обавезно добро термички обрадити пре јела, а у летњем периоду не препоручује се држање куване хране дуже од пет дана у фрижидеру.

БОЈА И МИРИС ДОВОЉНО ГОВОРЕ

– ЛАКО кварљиве производе животињског порекла требало би куповати само у објектима и продајним местима где се они чувају у расхладним витринама, а обавезно треба проверити датум производње и рок употребе – кажу у Министарству пољопривреде. – У исправност хране животињског порекла грађанин може да посумња на основу промене боје, мириса и евентуално укуса.

Б. Царановић, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Напредњаци планирају да почетком марта легализују ГМО храну у Србији

Напредњаци планирају да почетком марта легализују ГМО храну у Србији

4.7 (21) Генетски модификовани организми, увијени у обланду Предлога закона о безбедности хране, ушли су …

РУСКА ДОКТОРКА ОТКРИЛА ДА СМРТ ДОЛАЗИ ИЗ ЦРЕВА: „Храна је зло, ево како да очистите црева“

РУСКА ДОКТОРКА ОТКРИЛА ДА СМРТ ДОЛАЗИ ИЗ ЦРЕВА: „Храна је зло, ево како да очистите црева“

4.4 (21) Марва даје једноставна правила која треба да следите како бисте имали здраво тело …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend