fbpx

Правоснажна пресуда да је власт лагала на суду – историјска је за Србију (видео)

0
(0)

Недавно донета прва правоснажна пресуда по Закону о заштити узбуњивача историјска је за Србију, јер је у први пут судска власт оценила да је извршна власт поступала погрешно и лагала пред судом, рекао је Владимир Радомировић, главни уредник антикорупцијског сајта Пиштаљка.

Апелациони суд у Новом Саду донео је прву правоснажну пресуду по Закону о заштити узбуњивача, у корист Марије Беретке, која је указала на малверзације у комуналној инспекцији приликом наплате казни за паркинг.

Суд је утврдио да је новосадска управа за инспекцијске послове извршила штетну радњу према њој и у пресуди је наложено да она буде враћена на радно место надзорника у области комуналне инспекције. Беретка је пресуду примила 5. јуна, тачно на другу годишњицу почетка примене Закона о заштити узбуњивача.

Радомировић је рекао да је ово редак случај, не само за Србију, него и у светским оквирима, да суд стане у заштиту узбуњивача и да пресуди да се послодавац светио узбуњивачу због пријаве корупције, а судија у Новом Саду је утврдила и да су представници града Новог Сада лагали када су пред судом сведочили.

„Историјска је пресуда за Србију да коначно судска власт каже да је извршна власт радила нешто погрешно и лагала пред судом“, казао је он.

„Новосадско судство осветлало је образ правосуђа“, рекла је Беретка.

Марија Беретка је гостујући у Новом дану објаснила да је у случају који је она пријавила полицији начелник служне обустављао предмете у случајевима где је требало да се изврше уплате казни. „Ти предмети нису били у корист сиротиње, него предузетника који имају пара, а буџет је тако оштећен у вишемилионском износу“, рекла је.

Она је испричала и како су њене колеге реаговале када се сазнало да је управо она пријавила корупцију полицији.

„Кад се сазнало да сам ја та која је пријавила полицији, 5.6. када је ступио на снагу Закон о заштити узбуњивача, креће тешка шикана, пребацују ме на непостојеће радно место, изместили су ме у други орган. Колеге су ме шиканирале. Док нисам добила првостепену пресуду, нису хтели са мном да разговарају, окретали су главу…“, рекла је она.

Све је више пријава које подносе узбуњивачи тражећи судску заштиту, јер им послодавци прете. То потврђују подаци судова и Министарства правде. Радомировић је оценио да је сад потребно да судови брзо реагују на пријаве узбуњивача.

„Оно што је Беретка пријавила брзо се нашло пред судом, њени шефови су сада оптужени и суди им се у Новом Саду. На овом случају видимо колико је потребно да надлежни органи на време реагују“, казао је уредник Пиштаљке.

Беретка је додала да је Закон добар, али да процеси дуго трају, као и да је најважније одређивање привремених мера, којом се узбуњивачи враћају на посао.

Радомировић је оценио да као друштво морамо да вршимо притисак на послодавце да спрече злоупотребе, и да помажемо узбуњивачима јер „они штите све нас“.

„Многи послодавци прете узбуњивачима који се плаше, основано, не само код нас, већ и у свету. Светска истраживања показала су да се узбуњивачи плаше одмазде да ће настрадати ако нешто пријаве, а у истом проценту се плаше и да ништа неће бити урађено чак и ако пријаве злоупотребе“, казао је он.

Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЗБОГ ИДИОТА НА ВЛАСТИ овако завршава зелена салата на југу Србије…трактор…депонија (видео)

4.1 (16) Погледајте шта је резултат када на власти имате неуке и приучене ИДИОТЕ.   …

Проф. Др Вело Марковски: Тестирања су непотребна и нетачна, карантин треба укинути (видео)

4.4 (27) Проф. Др Вело Марковски, инфектолог, говори о погрешном дијагностиковању Kовид-19, непотребним и нетачним …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *