fbpx

Пре 99 година Гаврило Принцип ликвидирао окупатора Франца Фердинанда

0
(0)

САРАЈЕВО – Припадник организације „Млада Босна“ Гаврило Принцип на данашњи дан пре 99 година, у Сарајеву је хицима из пиштоља извео атентат на аустроугарског престолонаследника и надвојводу Франца Фердинанда и његову супругу Софију.

Убиство Франца Фердинанда послужило је Аустро-Угарској да оптужи Србију да стоји иза атентата и започне Први светски рат.

У атентату је учествовало седам особа распоређених по маршрути од поља где су се одржавале вежбе до Градске већнице – Мехмед Мехмедбашић, Васа Чубриловић, Недељко Чабриновић, Цветко Поповић, Данило Илић, Трифко Грабеж и Гаврило Принцип.

Претходно је Чабриновић бацио бомбу на поворку, али је престолонаследник одгурнуо бомбу са крова аута и она је експлодирала пред четвртим аутомобилом у колони ранивши 14 особа, пише Дневни аваз.

Сви атентатори су ухапшени и суђено им је од 12. до 28. октобра 1914. године. Чубриловић и Илић осуђени су на смрт, а Принцип, Чабриновић и Грабеж као малолетници на 20 година робије, али су убрзо умрли под тортуром у тамници у Терезину у Чешкој, не дочекавши распад Аустро-Угарске и ослобођење своје земље.

У Сарајеву, на месту где је атентатор Гаврило стајао у асфалту су утиснуте стопе величине његовог стопала, које су нестале након последњег рата у БиХ. Мост код којег се догодио атентат на аустроугарског престолонаследника носио је име по Принципу, а данас се, као и некада раније, зове Латинска ћуприја.

Музеј посвећен атентаторима, назван „Млада Босна“, данас се зове Музеј Сарајево 1878-1918.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

СЕЋАЊЕ НА ХЕРОЈА: На данашњи дан у Терезину умро је Гаврило Принцип

0 (0) На данашњи дан, 28. априла 1918. годину у чешком затвору Терезину, мало пред …

Гаврило Принцип, рођак и имењак чувеног револуционара: Тапшу ме по рамену и питају ко је следећи?

0 (0) ЕВО нама нашег Гаврила! Овако су пре два дана путници аутобуса из Републике …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *