fbpx

„Антисрпски дух проглашава ‘младобосанце’ терористима“

0
(0)

Један од водећих бошњачких интелектуалаца Мухамед Филиповић изјавио је да се већ годинама у Сарајеву и Федерацији БиХ може осетити антисрпски дух, који покушава да направи ревизију историје и да Гаврила Принципа и припаднике „Младе Босне“, међу којима је био и велики број босанских муслимана, прогласи терористима.

Мухамед Филиповић је навео да је Принципов пуцањ у аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда представљао политички чин, који по ничему не може да се назове тероризмом.

Филиповић је за „Прес Република Српска“ рекао да се згражава покушајима појединаца из бошњачког политичког и културног живота да пропалу аустроугарску империју, која је представљала суровог окупатора на овим просторима, представе као наводне пријатеље Бошњака и БиХ.

-Аустроугарска окупација БиХ је била крвава и са бројним и тешким репресалијама над становништвом. Принципа и `младобосанце` терористима једино могу да називају они који се улагују Аустрији из неких приземних разлога или они који имају антисрпска осећања, нагласио је Филиповић и додао да су се припадници „Младе Босне“, који су организовали атентат на Фердинанда, борили за уједињење свих словенских народа на овим просторима и ослобођење од Аустроугарске.

Филиповић истиче да нема смисла то што појединци данас покушавају да догађаје од пре једног века суде према неким модерним критеријумима. Он је навео да је Принцип заслужио споменик у Сарајеву и да не разуме потребу било кога да аболира своје окупаторе.

 

Срна

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић формира прелазну владу – већина министара остаје – СПРЕМА НОВЕ ИЗБОРЕ?

4.6 (13) Схватајући да оваква скупштина у којој нема представника бар милион и по грађана …

Ово више није Србија, већ безимени гето и народ у нестајању

5 (14) Још од пропасти Душановог царства, половином 14. века српски народ није доживео тежи …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *