Преговори са ММФ у октобру

Преговори са ММФ у октобру

Извесно да ће Србија ући у разговоре са Међународним монетарним фондом. Уз буџет за 2013. годину, једна од тема разговора биће и постизање новог аранжмана са Фондом

ПРЕДСТАВНИЦИ Владе Србије ће, током наредна два месеца, интензивирати разговоре са Међународним монетарним фондом како би, уз буџет за 2013. годину, Србија добила и нови аранжман са Фондом – сазнају “Новости”.

Још увек се не зна каква ће врста аранжмана бити усаглашена и на који рок, али је јасно да ће представници Фонда бити активни учесници у припреми Закона о буџету, па и економских мера за наредну годину. Извесно је, такође, да ће Србија добити потпуно нов споразум, односно да актуелан аранжан, који је, да подсетимо, “замрзнут” пред парламентарне изборе у Србији, више неће бити на снази.

Први од сусрета који ће за тему имати и могућу природу новог аранжмана, очекује се већ за две недеље, односно 7. и 8. септембра, за када је у Женеви заказан састанак земаља чланица Конституенце Швајцарске. Њу чине Азербејџан, Пољска, Хрватска, Киргизија, Таџикистан, Туркменистан, Узбекистан и Србија. Реч је о групацији земаља у оквиру ММФ и Светске банке преко које чланице остварују своја права и интересе у раду тих институција.

 О КРЕДИТУ КАСНИЈЕ 

ДА ли ће аранжман са ММФ подразумевати и повлачења средстава Фонда и у ком обиму, још увек није познато. Према ранијим, незваничним информацијама, Фонд је спреман да, уколико Србија докаже оправданост предложене економске политике, нашој земљи одобри и средства за покриће буџетског минуса. Да подсетимо, Србија је, према ранијим споразумима са Фондом, повлачила средства, али искључиво за пуњење девизних резерви.

 Најављено је да ће том састанку присуствовати и прва особа ММФ – директорка Кристин Лагард.

Средином наредног месеца, од 10. до 14. септембра, у Београду ће боравити и техничка мисија ММФ, којој ће српске власти приказати макроекономске показатеље и планове који би требало да доведу до тога да се буџетски дефицит уведе у зону подношљивости.

Према тврдњама извора “Новости”, за време ове посете не очекују се никакви разговори о новом аранжману.

– О томе би могли да почну преговори током октобра – тврди извор “Новости” у Влади Србије. – Рачунамо да би део разговора о наставку сарадње са Међународним монетарним фондом могао да се обави током редовног јесењег заседања ММФ, које почиње 10. октобра у Токију, а да би Мисија Фонда за Србију на званичне преговоре о новом аранжману могла да дође у другој половини октобра.

 

Новости


Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Приватизацијом Института Јарослав Черни држава легализује екоцид

Приватизацијом Института Јарослав Черни држава легализује екоцид

Председница невладине организације за заштиту животне средине ОСНА Весна Јаковљевић изјавила је да се приватизацијом …

Одлазећи тиранин покушава да понови лажне изборе, кортстећи се олошем сличним себи

Одлазећи тиранин покушава да понови лажне изборе, кортстећи се олошем сличним себи

Српска напредна странка је депонија политичких превараната, паразита и штеточина, најсрамнијих манекена несреће која три …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *