fbpx

Прети нам несташица меса?

0
(0)

БЕОГРАД – Производња меса у Србији је око 450.000 тона годишње и биће добро ако 2012. остане бар на том нивоу, изјавио је за Танјуг саветник у Привредној комори Србије Ненад Будимовић.

Производња меса није повећана као ни број грла стоке која се коље у кланицама јер је летњи период, па се та животна намирница слабије користи у исхрани, док је и понуда живе стоке доста мања, рекао је Будимовић.

Тај стручњак је упозорио да је понуда живе стоке смањена јер се кољу млађе категорије јунади и свиња због опредељења фармера да се не упуштају у бизнис това јунади и товљеника због велике неизвесности са набавком и ценом концентроване и кабасте хране.

Цена хране за животиње која расте у протекла три-четири месеца не може одмах да утиче на сточни фонд, који је у протеклих 10 година у опадању око три одсто годишње, рекао је Будимовић и објаснио да ће поскупљење хране за животиње само додатно допринети да број грла стоке у наредној години буде још мањи.

„Уништени сточни фонд се неће и не може брзо опоравити, а неминован је и даљи пад броја грла”, упозорио је Будимовић, подсећајући да је Србија 2000. године имала 4,66 милиона свиња свих категорија, а сада 3,2 милиона.

Будимовић сматра да треба направити биланс хране за животиње и кукуруза који око 70 процената учествује у концентрованој храни за животиње. Кукуруз је највише шуша погодила и процене су да је род десеткован 50 и 70 процената.

Говорећи о ценама меса и месних прерађевина, он је рекао да су прогнозе да ће имати благи раст, али да треба извести рачуницу колико кошта тов, а колико откуп.

„Многе кланице имају и примарну производњу у сточарству и производњи хране па отуда и велика разноликост у цени меса у трговачким ланцима. Треба поставити и питање да ли је само узрок виших цена храна за животиње или и енергенти, транспорт, амбалажа”, навео је Будимовић.

Он је додао да је ово прилика да се сви учесници у ланцу производње меса синхронизовано договоре око поменутих чињеница.

Произвођачи и прерађивачи меса раније су рекли Танјугу да ће повећање цена сточне хране, које ће додатно „подгрејати” и суша, неминовно проузроковати поскупљење меса у Србији најмање 20 процената, иако је већ у јуну поскупело близу 30 процената.

Они истичу да би цена живе мере товљеника требало да буде повећана са садашњих 190 до 200 динара на 250 динара за килограм, јер је без те цене веома тешко засновати нову производњу али и да би одређеним мерама требало подстаћи произвођаче.

Тренутно се у Србији троши око 42 кг меса свих врста, по глави становника, што је далеко испод европског просека.

Према подацима ПКС, потрошња меса у Србији по становнику лане је била четири килограма јунетине, 5,4 килограма рибе, 17,3 килограма свињетине и 17,2 килограма живинског меса.

Очекује се раст потрошње ниже вредних, јефтинијих, категорија меса као и пилетине.

 
Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Струја ће поскупети иако ЕПС и са овом ценом остварује зараду

5 (2) Последњег дана овог месеца, а то је петак, 31. јул, надлежни у Србији, …

Цене хране могле би да изазову тржишни шок

5 (2) Прекомерно снабдевање и пад потрошње, као и глобална рецесија која прети већини земаља …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *