Претио да се излије цијанид из бране рудника „Мајдан” код Љубовије

0
(0)

ЉУБОВИЈА – У Рађевини, Јадру, Подрињу и Азбуковици ране од минулих поплава су на све стране. Повлачењем воде, кренула су клизишта, која су само у Љубовији уништила 24 куће и 110 озбиљно оштетиле.

У крупањском крају је најмање 50 породица без крова над главом, а дупло више њих страхује да је питање дана, или сата, када ће им се и они придружити јер земља и даље клизи. Уз друм Лозница – Мали Зворник – Љубовија су велики наноси земље, па се саобраћај одвија успорено, на доста делова једном траком. Клизиште је угрозило, код Малог Зворника, мост који повезује два Зворника.

– Успели смо да санирамо стање, друм је отворен једном траком на овом месту, али радимо заобилазни пут дужине 11 километара, више од пола посла смо завршили – каже Богићевић. – У селима попут Велике Реке, Доње Трешњице и Радаља, непрестано су наше екипе, који сређују терен, али и носе људима најважније намирнице. Само у Великој Реци остали смо без 11 мостова.

Дрина, која је небројено пута, изливањем „завила у црно“ велики део Азбуковице, сада је била спаситељ тог дела Србије! На ово нам указују Мирослав Мићић, председник општине и његов заменик Видоје Јовановић, који предводе сложну екипу Азбуковице, која је на време деловала, јер би у супротном овде била катаклизма.

ШТЕТА У АЗБУКОВИЦИ

У Азбуковици је вода нанела велике штете хладњачама, рибњаку пастрмке, страдала су три значајна моста, четири су оштећена, од 150 километра локалних путева 15 су бујице однеле, а 75 километара путева је оштећено. Од 350 сеоских, такозваних некатегорисаних путева, воде су однеле 10 километара, 70 километара оштетиле, што, поред осталог, у великој мери паралише живот ових људи. Штете се процењују на око 2,5 милиона евра.

– Ниво Дрине је био такав да је могла да прими све количине из подивљалих речица које су се сливале по граду и околним селима – каже Мирослав Мићић, челник општине Љубовија.

Ово, утолико пре, упозорава Мићићев заменик Јовановић, јер је постојала опасност да помахнитале бујице однесу и брану у Руднику „Велики мајдан“, која има доста цијанида, па би се те воде слиле у Дрину!

– Наше екипе су радиле даноноћно, уз помоћ екипа Сектора за ванредне ситуације, полиције из Љубовије, жандармерије, војске и многих других људи, који су дали све од себе да се, на најкритичнијим местима помогне да се сачувају и животи људи и човекова средина – каже Јовановић. – Дирљиво је било видети драму у Селанцу, селу у брдима Љубовије, где један старац није хтео да изађе из куће, преко набујалог потока, без мотокултиватора, без ког му, како је рекао, нема живота. Момци из жандармерије су му рекли да вози ка потоку, докле буде могао. Када више није могло, узели су и њега и култиватор и пренели их на другу страну потока. Старчевој срећи није било краја!

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend