Крупањ: Текла сива вода из рудника

0
(0)

БРАНА некадашњег рудника „Столице“ код Крупња санирана је јуче касно по подне у заједничкој акцији стручњака, мајстора и радника РТБ „Бор“ и „Фармакома“. То нам је потврдио председник општине Крупањ Раде Грујић.

Он је објаснио да после санације вода иде у колектор а не преко бране, па је самим тим је и отицање у Костајничку реку заустављено.

Посао, како се на лицу места уверила наша екипа, није био ни лак, ни једноставан, утолико пре што су се радови одвијали на прилично неприступачном терену између села Костајник и Брштице, крај друма Лозница – Крупањ.

– Помоћ генералног директора РТБ „Бор“ Бориса Спасковског и његове екипе била нам је драгоцена – каже Грујић. – Механизација „Фармакома“ сада ће да очисти блато и муљ у селу Костајник, где се сливала вода са бране пуних 11 дана.

Он истиче да су стручњаци Градског завода за јавно здравље из Београда узели узорке воде и песка са јаловишта у Столицама, а резултати се очекују за дан-два. Тада ће се знати колико је, евентуално, било штетно цурење у Костајничку реку, која се улива у Јадар, а ова у Дрину, на што су упозорили представници градске власти из Лознице.

Наша екипа је, неколико сати пре окончане санације, у центру Костајника, видела и снимила ушће воде из јаловишта у Костајничку реку, где се виде јасне разлике. Пола корита је, од тог места, испуњено водом сиве боје, а пола водом коју је блато замутило.

Иначе, брана некадашњег рудника „Столице“ делује сабласно. Деценијама је нико није уређивао. Отуда није ни чудо што је, пред бујицом која је захватила Рађевину пре 11 дана, попустила. И што сада делује још сабласније и опасније.

Клизиште је, како нам је рекао Раде Грујић, однело цев, којом је вода отицала ван јаловишта, па је због тога уследило пуцање бране рудника, који годинама не ради, а некад су из њега вађене велике количине антимона. Призори су језиви. Непрегледне количине јаловине по којој је ризично ходати. Одмах до ње су куће села Костајника, и Костајничка река, која након што прими воду из бране, наставља да тече сива!

– Док је радио рудник, кад дође до падавина, одмах су укључиване машине за испумпавање воде, јер она није смела да се задржава у брани – причају мештани. – И сад постоје прописи, али нико ништа није предузео.

РЕЗУЛТАТИ ДО КРАЈА НЕДЕЉЕ

Резултати анализа воде са површинског копа код Крупња биће познати до краја недеље, речено је „Новостима“ у Заводу за јавно здравље у Крушевцу, где је стигао узорак за даља испитивања.

– Радићемо сходно могућностима наше лабораторије проверу тешких метала, гвожђа, мангана и анјонске тензиде – каже за „Новости“ спец. хигијене др Весна Марић, начелник Центра за хигијену и хуману екологију крушевачког ЗЗЈЗ. (С. Б.)

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

КОРУПЦИЈА: Полиција омета истрагу против Богићевића

0 (0) Полиција после хапшења власника „Фармакома“ Мирослава Богићевића није претресла његове пословне и приватне …

Син директора полиције радио у „Фармакому” код ухапшеног тајкуна Богићевића!

0 (0) Саговорници из безбедносних служби тврде да је било опструкције истраге против Мирослава Богићевића, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend