Прибој: Устајте ви земаљско робље, ви сужњи које мори глад!

0
(0)

ПРИБОЈ – Непрегледана колона аутомобила, камиона и шлепера стоји у Прибоју и околини, све градске и приградске улице су закрчене услед блокаде железничке пруге Београд-Бар и магистралног пута од Прибоја ка међународном граничном прелазу Увац, између Србије и БиХ. Радницима ФАП-а данас су се у штрајку придружили радници Фабрике седишта и бројни житељи града. 

Радници ФАП-а други дан штрајкују због неисплаћених зарада, неоверених књижица и недостатка посла.

На прузи и магистралном путу је најмање неколико хиљада грађана Прибоја и радника ФАП-а, који, изузев колима хитне помоћи, не дозвољавају пролазак ниједном аутомобилу или камиону. Прибојци кажу да им је „због ФАП-а дошла вода до грла и док Влада Србије не реши статус ФАП-а, кроз Прибој више неће проћи ни један воз, нити било какво транспортно средство“.
ВРАЋЕН И ЗУКОРЛИЋ Око 10 сати са барикада на магистралном путу враћен је и муфтија Муамер Зукорлић са пратњом, који се из Сарајева упутио у Нови Пазар. Муфтија се вратио у Босну, па је преко Мокре Горе и Ужица отпутовао на одредиште.

Радници Фабрике седишта и бројни житељи града кажу да су у још тежој ситуацији од ФАП-а, јер им је предузеће у реструктуирању, нису примили седам плата, последњу зараду су добили у марту ове године, нису им оверене здравствене књижице, и годинама им се не уплаћују доприноси за радни стаж.

Радници прибојске Фабрике седишта наводе још да је њихов додатни проблем то што не могу да наплате испоручена седишта од српских фирми, које такође немају средства. Штрајкачи кажу да су разочарани што им се од ни после 24 сата од почетка блокаде пруге Београд-Бар и магистралног пута који од Прибоја води га међународном граничном прелазу Увац, између Србије и БиХ, још нико од представника Владе није обратио, нити најавио долазак или могућност да се у Београду разговара са делегацијом ФАП-а.

Према речима председника Штрајкачког одбора ФАП-а, Милорада Драгаша, радници неће одустати од захтева да им се исплате плате и овере здравствене легитимације.
„Иако смо јуче упутили писмо председнику Владе Ивици Дачићу, да дође или да нас прими, нисмо још никакав одговор добили“, казао је Драгаш данас Тањугу. Он је напоменуо да је јутрос привремено ослобођен алтернативни путни правац, како би се општина снабдела хлебом и основним животним намирницама, док су главни пут ка прелазу Увац и барска пруга и даље у блокади.

Драгаш је подсетио да радници захтевају исплату најмање једне од четири и по заостале зараде.

Радници ФАП-а на барикадама кажу да су бројни приватни угоститељи из Прибоја од почетка блокаде радницима слали храну и освежавајућа пића, а све време приправно је и возило хитне помоћи прибојског Дома здравља. Комплетна акција радника ФАП-а на блокади пруге и пута одвија се у доброј организацији Штрајкачког одбора без и најмањих инцидената.

 

БЛОКАДА ПРУГЕ ЗАУСТАВИЛА ЖИТО И ФИЈАТОВЕ АУТОМОБИЛЕ
Због блокаде данас је заустављено 1.850 тона житарица и 442 Фијатова аутомобила, а директна штета Железница Србије само по том основу је већа од 52.000 евра.

Поред Железница Србије, због дводневне блокаде барске и осмодневне блокаде крагујевачке пруге, велике штете трпи и већи број домаћих фирми чије пословање директно зависи од реализације извозних аранжмана железничким транспортом, саопштиле су железнице.

Заустављено је данас укупно седам теретних возова, од којих су две композиције са укупно 34 вагона са Фијатовим возилима намењеним извозу.

Три теретне железничке композиције, које би требало да саобраћају из Србије за Луку Бар и Албанију, стоје са око 1.850 тона житарица, а међу компанијама које извозе овај производ и којима блокада барске пруге директно онемогућава посао су новосадски Агроглоб, Агријум Сремска Митровица, Транс Царго Логистиц из Беча, црногорски Паншпед и новосадски Гран Импекс.

Због блокаде барске пруге стоји и 640 тона глинице за потребе аустријске компаније Транс Царго Логистиц, као и 660 тона боксита за потребе мађарске компаније Вагон Импекс.

Уколико се блокада барске пруге настави, биће угрожен саобраћај уговорених транзитних теретних возова из Суботице за Пријепоље теретну, извоз старог гвожђа за Албанију, као и извоз топло ваљаних трака из Радинца. То ће свакако утицати на повећање штете српских железница, а нарочито уколико се корисници превоза определе за друге видове транспорта или корисници наших услуга буду захтевали надокнаду трошкова.
ПРВО ЛИЧНА КАРТА ФАП-А, ПА ОДГОВОР ДРЖАВЕ
Саветник министра привреде Душан Павловић поручио је данас радницима ФАП-а у Прибоју да изврше притисак на управу да достави реалну личну карту предузећа Министарству привреде.
Упитан како ће одговорити на захтеве радника да им држава обезбеди посао, исплати заостале зарада и овери здравствене књижице, он је рекао да је прошло време у коме је држава обезбеђивала послове за фабрике, и да је то било могуће социјализам никада не би пропао.
„Држава нема пара за то, и нема довољно стручних људи“, нагласио је Павловић гостујући на РТС-у, и додао да оно што може да се уради јесте да се преостала државна предузећа поставе на здраве ноге, да се приватизују и да сами обезбеде себи место на тржишту.

ФАП, рекао је, није упутио захтев Министарству привреде на одговарајући начин, односно на позив министарства да му се достави лична карта предузећа, управа је доставила нереално стање у коме се тврди да фирма има шест милијарди динара у залихама.
„Ово није проблем само Министарства привреде, већ целе владе“, рекао је Павловић и додао да је политика министарства да се субвенције постепено укину, јер оне нису новац које министарство држи у сандуцима, већ новац пореских обвезника.

„Радницима ФАП-а бих препоручио да изврше притисак на управу да достави личну карту предузећа, како би министарство могло да им каже шта могу да очекују“, нагласио је Павловић.
ИЗМЕЊЕН САОБРАЋАЈ ВОЗОВА НА БАРСКОЈ ПРУЗИ
Железнице Србије су привремено промениле саобраћај путничких возова на релацији Београд-Бар, због радника предузећа ФАП који блокирају барску пругу у станици у Прибоју.

Међународни возови на релацији Београд-Бар саобраћају до Ужица и од Пријепоља до Бара, а изостају на деоници Ужице – Пријепоље.

У повратку из Бара возови саобраћају до Пријепоља, као и од Ужица до Београда, а не саобраћају на релацији Пријепоље – Ужице.

„Интерсити“ воз из Београда у 15.50 сати за Пријепоље теретну, као и локални возови који крећу из београдске станице за Пријепоље теретну у 2.45 сати и 7.05 сати, те у 10.35 сати за Врбницу, саобраћају до Ужица, а изостају Ужице – Пријепоље теретна, односно Ужице – Врбница.

У повратку из Пријепоља теретне „Интер сити“ воз у 2.50 сати, као и путнички возови у 11.25 и 15.05 сати, полазе из Ужица у 5.20 сати, односно у 14.11 сати и 17.57 сати, а изостају на релацији Пријепоље теретна – Ужице.

Путнички воз из Београда у 14.40 сати за Пријепоље теретну саобраћа до Прибоја, а изостаје на релацији Прибољ – Пријепоље теретна.

Локални путнички возови, који по реду вожње полазе из Пријепоља теретне у 3.15 сати и из Врбнице у 6.40 сати за Београд, полазе из станице Прибој у 4.08 сат и 8.22 сати, а не саобраћају од Пријепоља теретне, односно Врбнице, до Прибоја.

Због блокаде барске пруге, велики број путника био је принуђен да промени планове или транспортно средство, што је и њима проузроковало додатне трошкове и у великом броју случајева онемогућило их да своје пословне и приватне обавезе изврше како су и планирали.

Железнице Србије ће свим путницима који због блокаде одустану од пута вратити новац од продатих карата у пуном износу.

На благајнама српских железница један број путника је већ остварио то право.

Процењене директне штете које српске железнице трпе због блокаде барске пруге у путничком саобраћају су дневно око милион и по динара, а индиректне штете су вишеструко веће, јер је сигурно велики број путника у оваквим условима одустао од путовања железницом, саопштиле су српске железнице.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

У Крушику до краја године без посла остаје 150 радника

5 (1) До Нове године из Крушика треба да оде 150 радника. Без посла остају …

ЧЕДО ВУЧИЋА И ЕРДОГАНА Радници турских пекара, од јануара без плате!

5 (8) Зашто ни једна државна инситуција ни инспекције не реагују на пријаве радника против …

2 Коментара

  1. Пише "Устајте ви земаљско робље, ви сужњи које мори глад! " Да, то је оно на шта указујем, што треба да се чује али по целој држави, сви, радници, сељаци, запослени и мноооги незапослени, сви … огромна већина мора бити јединствена и одлучна у борби против зла и неправде. Систем мора да буде по мери нормалног човека, а не по мери криминалаца.

  2. OBRACUN SA ZLOCINACKIM UDRUZENJEM PROTIV SRBIJE I SRBSKOG NARODA NA CELOJ TERITORIJI SRBIJE !!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend