Србија

Приштина отима српске фабрике

Драматично упозорење Вукоја Вукојевића, председника Привредне коморе Косова и Метохије, да српским предузећима прети пропаст и отимачина, а Србима протеривање неће имати значајнијег ефекта у Београду, нити ће Влада Србије моћи, и кад би хтела, нешто озбиљније да предузме.

Вукојевић је рекао да је на Косову затворено 550 српских предузећа, а више од 70.000 радника је остало без посла и прогнано.

 У тренутку кад се “ломи” статус Косова и када се и север Покрајине полако приближава Приштини, а удаљава од Београда, спас Фабрике отковака (ФОТ) у Лешку, Флотације Копаоник у Лепосавићу, Трепче у Звечану, Фабрике намештаја у Зубином Потоку и још десетине других великих фабрика, својевремено грађених средствима државе Србије, са циљем да се у њима запосли што више радника и зауставе сеобе – све је неизвеснији и све тежи.

Од 1999. године овим предузећима управљају Срби, она су, све до прошлог лета, док нису затворени пунктови Брњак и Јариње, радила “као да су у Србији” и требало је да су озбиљније схватана упозорења из Лепосавића, Звечана, Зубиног Потока и Косовске Митровице да се приватизују по законима Србије.

[pullquote_right]

Петолетка још увек ради

Вукоје Вукојевић наводи пример Прве петолетке коју власти у Приштини нуде на продају. Тендер је требало да буде овог месеца, али је одложен због убиства директора Косовске агенције за приватизацију.
– Очекујемо нови тендер и нове невоље, обратили смо се за помоћ Влади Србије која је ранијих година проблем могла глатко да реши, сада ће све ићи много теже – каже Вукојевић и наглашава да његова фирма, упркос свим невољама са којима се суочава ипак ради и упошљава знатан број радника.

 

[/pullquote_right]

Да је тако урађено, а могло је, гро ових предузећа данас би имало власника (газду), па Косовска агенција за приватизацију не би могла да их истура на продају као да су власништво државе Косово. Формално, ова предузећа још су у власништву државе Србије, а пошто Србије на Косову нема, или је има врло мало, Албанци тврде да је то имовина државе Косово, припремају тендере и траже купце.
– Запрепашћени смо индолентношћу државе Србије. Бар 10 пута имала је прилику да реши статус фабрика на северу Космета, молили смо их и слали дописе, али нико ни прстом није мрднуо. Нису нас уопште констатовали, нису заштитили, а могли су, чак ни фабрике “ћерке” великих фирми из Србије као што су Лола у Лепосавићу и Зубином Потоку, Симпо у Зубином Потоку, Кристал и Прва петолетка у Лепосавићу и многе друге. Нису нас ни посаветовали шта да чинимо – каже Вукоје Вукојевић.

– У фабрикама на северу Космета још увек ради неколико хиљада Срба, неке су, попут флотације Копаоник у Лепосавићу, некадашњег погона Лоле у Лешку и бившег погона Симпа у Зубином Потоку и у овим временима врло успешне. Нажалост, нико озбиљније није схватао наша упозорења, упућивали су нас на Унмик, правдали се Резолуцијом Уједињених нација и сл. Да нисмо били одлучни да их бранимо, Приштина би их одавно продала, а овамо би за газде послала Албанце блиске Тачију, Харадинају и њиховим саборцима – каже један од директора.

[quote]

Погони деценију у корову

Пошто се “не зна” ко им је власник, некада више великих погона у Зубином Потоку (Лола, ВИК, Градац, Јавор…) вредних стотине милиона евра, дуже од деценије је у корову. Радници су одавно отпуштени, машине зарђале. Сви локални предузетници – Срби који су желели да их приватизују и покрену глатко су одбијени. Један од ретких погона у овој општини Симпова фабрика намештаја до прошлог лета упошљавала је 150 радника и 90 одсто производње извозила у Скандинавију. Затварањем пунктова и ова фабрика је остала без репроматеријала и запала је у озбиљне тешкоће.

[/quote]

Судбина свих српских фабрика на северу Космета сада је везана за судбину овог дела Покрајине, ако Срби, како најављују, одбију да прихвате Споразум о интегрисаним прелазима, ако спрече формирање границе са Србијом и ако буду имали снаге да се супротставе интеграцији у државу Косово – и фабрике ће остати српске, јер ће у њима радити Срби, али и даље без правог власника и са нерешеним статусом.

[quote]

Београд нам окренуо леђа

– Спремни да бранимо фабрике, али ће то бити све теже ако уз благослов Београда и Север буде део независног Косова, свака даља одбрана биће узалудна. Да су на време приватизоване и другачије организоване, тешко да би их, чак и у ситуацији најгорег сценарија било ко узео из српских руку.
Привредну комору Србије није било много брига за фабрике на северу Космета. Власт је нажалост у Београду протежирала неколико тајкуна који су, чим су се ствари закомпликовале, своје погоне изместили ван Косова и Метохије – жали се један од директора српских предузећа.

[/quote]

 

Вести

 

 

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!