ПРИТИСАК НА ГРАНИЦИ У Србију покушава илегално да уђе 7.500 миграната

0
(0)

На границама Србије са Бугарском и Македонијом забележен је све већи број миграната који илегално покушавају да уђу у Србију.

Ситуација је нарочито драматична у Неготину и Димитровграду, који се налазе близу границе са Бугарском. Чак 7.500 миграната који су илегално покушали да уђу у Србију откривено је на границама са Бугарском и Македонијом. Како наводи Јован Кривокапић, представник заједничких снага војске и полиције, мигранти на различите начине покушавају да уђу у Србију.

– Они се у Бугарску и Македонију враћају када уоче војску и полицију – истакао је он додајући да се покушаји да се пређе српска граница након тога понављају.

– Траже шуме, неприступачне пределе, вероватно мисле да их нећемо ухватити – рекао је Кривокапић, додајући да је безбедност на границама стабилна и да нема опасности од терористичких акција јер су контроле ригорозне.

Одлуку о подизању баријера које би евентуално спречиле илегалне уласке требало би да донесу државни органи, а како Кривокапић наводи, заједничке снаге војске и полиције ће бити спремне да спроведу сваку одлуку.

Александар Радић, безбедносни аналитичар, рекао је за “Блиц” да српска војска и полиција на границама раде изврстан посао од почетка мигрантске кризе.

– Ми не можемо да се упоредимо са земљама у окружењу када је у питању ситуација са мигрантима. Српска позиција је другачија јер Србија није у Европској унији. Не можемо да контролишемо колико ће миграната кренути пут Европе, те је наша ситуација екстремно осетљива. Из тог разлога и најбољи посао који направимо може да се изјалови – наглашава Радић.

Каже да власти у Србији раде колико могу у овој ситуацији, а униформисана лица на границама моментално демотивишу мигранте да покушају да уђу уземљу.

– Мађарска и Хрватска су привлачније за мигранте него Србија јер оне су у ЕУ. Ми радимо са мање технике него они, они имају зидове, хеликоптери надлећу над мађарском границом, чак имају и унајмљене ловце на главе. Код нас прате ситуацију, праве процену где би мигрантима било идеално место за прелазак. На основу тога поступају – закључује Радић.

Зидови и ограде беспотребни

Премијер Александар Вучић потписао је у Паризу уговор са директором Банке за развој Ролфом Вензелом, којим ће Србија добити 755.000 евра намењених избеглицама. „Зидови нису потребни, али не би требало да дође до ситуације у којој ћемо рећи да не може више ниједан мигрант да уђе у Србију“.

Бојана Богосав, Блиц

фото: ЕПА

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Масовна туча миграната у Великој Кладуши (видео)

4.5 (2) У прихватном кампу Мирал у Великој Кладуши синоћ се поново десила масовна туча …

АЛАРМАНТНО У БиХ: 10.000 миграната на улицама, полиције нема довољно

5 (1) Начелница Сектора криминалистицке полиције Министарства унутраšњих послова Унско-санског кантона Снежана Галић изјавила је …

2 Коментара

  1. Pa sigurno da navaljuju da udju u srbiju posto I’m je Vucic porucio da su dobrodosli I da ce ih Srbija sve zbrinuti.

  2. Војниче, пуцај и ништа непитај.
    Поган нам нетреба !!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *