ПРИТИСАК НА ГРАНИЦИ У Србију покушава илегално да уђе 7.500 миграната

ПРИТИСАК НА ГРАНИЦИ У Србију покушава илегално да уђе 7.500 миграната

0
(0)

На границама Србије са Бугарском и Македонијом забележен је све већи број миграната који илегално покушавају да уђу у Србију.

Ситуација је нарочито драматична у Неготину и Димитровграду, који се налазе близу границе са Бугарском. Чак 7.500 миграната који су илегално покушали да уђу у Србију откривено је на границама са Бугарском и Македонијом. Како наводи Јован Кривокапић, представник заједничких снага војске и полиције, мигранти на различите начине покушавају да уђу у Србију.

– Они се у Бугарску и Македонију враћају када уоче војску и полицију – истакао је он додајући да се покушаји да се пређе српска граница након тога понављају.

– Траже шуме, неприступачне пределе, вероватно мисле да их нећемо ухватити – рекао је Кривокапић, додајући да је безбедност на границама стабилна и да нема опасности од терористичких акција јер су контроле ригорозне.

Одлуку о подизању баријера које би евентуално спречиле илегалне уласке требало би да донесу државни органи, а како Кривокапић наводи, заједничке снаге војске и полиције ће бити спремне да спроведу сваку одлуку.

Александар Радић, безбедносни аналитичар, рекао је за “Блиц” да српска војска и полиција на границама раде изврстан посао од почетка мигрантске кризе.

– Ми не можемо да се упоредимо са земљама у окружењу када је у питању ситуација са мигрантима. Српска позиција је другачија јер Србија није у Европској унији. Не можемо да контролишемо колико ће миграната кренути пут Европе, те је наша ситуација екстремно осетљива. Из тог разлога и најбољи посао који направимо може да се изјалови – наглашава Радић.

Каже да власти у Србији раде колико могу у овој ситуацији, а униформисана лица на границама моментално демотивишу мигранте да покушају да уђу уземљу.

– Мађарска и Хрватска су привлачније за мигранте него Србија јер оне су у ЕУ. Ми радимо са мање технике него они, они имају зидове, хеликоптери надлећу над мађарском границом, чак имају и унајмљене ловце на главе. Код нас прате ситуацију, праве процену где би мигрантима било идеално место за прелазак. На основу тога поступају – закључује Радић.

Зидови и ограде беспотребни

Премијер Александар Вучић потписао је у Паризу уговор са директором Банке за развој Ролфом Вензелом, којим ће Србија добити 755.000 евра намењених избеглицама. „Зидови нису потребни, али не би требало да дође до ситуације у којој ћемо рећи да не може више ниједан мигрант да уђе у Србију“.

Бојана Богосав, Блиц

фото: ЕПА

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Хаос у Сарајеву: Мигранти направили хаос, тукли полицију због вређања пророка Мухамеда (видео)

Хаос у Сарајеву: Мигранти направили хаос, тукли полицију због вређања пророка Мухамеда (видео)

5 (6) У мигрантском кампу у Блажују избили су нереди након што су радници Међународне организације …

Хаос у Бриселу – запаљена полицијска станица, страдало возило краља (видео)

Хаос у Бриселу – запаљена полицијска станица, страдало возило краља (видео)

3.7 (3) Запаљена је полицијска станица, а ухапшено је више од 70 демонстраната. Migrants rioting …

2 Коментара

  1. Pa sigurno da navaljuju da udju u srbiju posto I’m je Vucic porucio da su dobrodosli I da ce ih Srbija sve zbrinuti.

  2. Војниче, пуцај и ништа непитај.
    Поган нам нетреба !!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend