fbpx
Насловна / Србија / Економија / Пробили смо рационалну границу дуга

Пробили смо рационалну границу дуга

Мокра Гора — Србија је пробила последњу рационалну економску границу износа јавног дуга који је тренутно већи од 60 одсто БДП-а, кажу у Фискалном савету.

„Премашена је граница од 45 одсто БДП, а ако се ништа не предузме, јавни дуг ће у следећих неколико година достићи 75 одсто БДП“, изјавио је члан Фискалног савета Србије Владимир Вучковић на Летњем економском форуму Вивалди на Мокрој Гори.

Он је истакао да само за финансирање јавног дуга и дефицита буџета треба пет милијарди евра ове године, односно да је само за камате потребно 100 милијарди динара из буџета. 

Вучковић је нагласио да Србија има највеће јавне расходе у региону, да је буџетски дефицит огороман и да „нема одговора на питање да ли су последње економске мере заиста економске мере или козметичка промена и симулирање одговорности“. 

Он је казао да обесхрабрује падање јавних прихода, бујање сиве економије и неплаћање пореза, као и то што у актуелном пакету предложених мера држава нигде не спомиње конкретну рационализацију јавног сектора нити има наговештаја да ће ова Влада да започне реформу пензионог система. 

Вучковић је додао да истовремено охрабрује боља контрола јавних расхода, висок раст извоза, благи раст производње, као и обећане мере када су у питању предузећа у реструктуирању и јавна предузећа, односно смањење нереално великих субвенција.

 

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЗАУСТАВИТЕ ЛУДАКА! Јавни дуг ускоро прелази преко 30 милијарди евра!

4.7 (94) Дуг Србије према другим државама је за седам година власти Српске напредне странке …

Јавни дуг за месец дана порастао 300 милиона евра и данас износи преко 24 милијарде евра!

4.4 (8) Јавни дуг Србије је на крају јула ове године износио 23,84 милијарди евра, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *