Проф. др Јанко Тодоров: Причама о војном року покушава се сакрити катастрофално стање у војсци

Проф. др Јанко Тодоров: Причама о војном року покушава се сакрити катастрофално стање у војсци

Проф. др Јанко Тодоров, пуковник Војске Србије у пензији и један од оснивача покрета Ослобођење, коментарисао је најаве увођења обавезног служења војног рока. Он је истакао да овај покрет подржава увођење неког облика обавезне војне обуке, али да актуелна власт причама о војном року „замајава јавност и покушава да сакрије катастрофално материјално стање и лош морал у војсци“.

„Ми данас имамо огроман одлив људства из војске, који се дешава из неколико разлога: због немогућности редовног напредовања у служби, политичких притисака на неподобне старешине које се супротстављају партијским руковођењем системом одбране, али и због изузетно лоших материјалних услова. Када набавите нови тенк од неколико милиона евра, не можете да очекујете да на њему сложене борбене задатке извршава војник са платом од 40 хиљада динара“, навео је Тодоров и додао да војници својом платом „често не могу да прехране породице“.

„Професионални војник има плату једнаку заради радника на трафици“, подвлачи оснивач Ослобођења.

„Истраживања одређених организација и медија кажу да војску годишње напусти око 250 официра и подофицира, а подаци које наш покрет добија са терена потврђују ту поражавајућу бројку. Поред основне плате, проблем је што војници не добијају регрес и топли оброк, а укинуто им је и стамбено кредитирање због Вучићевог кампањског обећања о градњи јефтиних станова. О томе се прича од 2014. године, а војници никако да дочекају станове“, каже пуковник Тодоров.

Он је истакао да ће покрет Ослобођење „по смени ове власти инсистирати на враћању достојанства и обезбеђивању достојних зарада и свих припадајућих бенефиција српском војнику, подофициру и официру, али и ратним ветеранима“.

„Ми данас очекујемо да нас у случају опасности бране људи које плаћамо као да раде на трафици, којима се докидају радна права и које ова влада третира као последњу рупу на свирали. Треба да будемо захвални војницима, јер их тренутно за службу веже само њихова добра воља и осећај патриотизма. Људи који чувају наш миран сан заслужују више“, закључује пуковник Тодоров.

Србин.инфо

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Београд: Кадети Војске Србије промовисани у прве официрске чинове

Београд: Кадети Војске Србије промовисани у прве официрске чинове

У прве официрске чинове промовисано је данас 139 кадета Војне академије и Медицинског факултета Војномедицинске …

Војска Србије ангажована на пружању помоћи у водоснабдевању угрожених општина Лучани, Пожега, Горњи Милановац, Гаџин Хан и Ваљево

Војска Србије ангажована на пружању помоћи у водоснабдевању угрожених општина Лучани, Пожега, Горњи Милановац, Гаџин Хан и Ваљево

У циљу ублажавања последица дуготрајне суше која је изазвала несташице воде, припадници Војске Србије су …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *