Насловна / Интервју / Професор који је одбио да иде на Вучићев митинг: „Са оваквим председником нема будућности за Србе на КиМ“
Професор који је одбио да иде на Вучићев митинг: „Са оваквим председником нема будућности за Србе на КиМ“ 1

Професор који је одбио да иде на Вучићев митинг: „Са оваквим председником нема будућности за Србе на КиМ“

Разговарали смо са Богољубом Милошевићем, наставником из Косовске Каменице, чије је писмо у коме одбија да присуствује Вучићевом митингу на Космету итекако узбуркало јавност.

На овакав храбар потез власт је реаговала онако како моралним нулама и доликује – фабриковањем лажи и жестоком негативном кампањом, стога у интервјуу погледајте његову страну приче и виђење целе ситуације.

Још једном бисмо искористили ситуацију да господину Милошевићу честитамо на итекако великој храбрости у овим мрачним временима, а свим нашим читаоцима пружамо прилику да прочитају каква је заиста реалност на Космету, потпуно другачија од оне коју нам власт и њихови медији свакодневно сервирају.

Сви смо прочитали ваше писмо у коме сте одбили да присуствујете митингу Александра Вучића. Шта Вас је навело да то урадите?

Од доласка на власт ове СНС гарнитуре директорка која је променила све странке које су на власти организује разне облике подршке странци. У време избора лобира, застрашује, уцењује и изнуђује гласове. Долазак председника Вучића на КиМ је за њу велики догађај али и прилика да се докаже. Тако је зимус организовала одлазак у Лапље село и док су се радници смрзавали испред она је у сали тражила од председника да финансијски подржи неке њене пројекте. Мајка Тереза (читај Вучић) је све обећала али је остало само на обећањима. И овом приликом је директорка хтела да се докаже. Имала је састанак у Школској управи у Косовској Митровици око почетка нове школске године али је прва тачка дневног реда била долазак Вучића на КиМ и пружање подршке. Ја у школи гледам своја посла и не бавим се политиком и директорка ме је до сада обилазила у широком луку. Сад је, међутим налетела на мене и групу колега кад смо се вратили са часова у зборницу и са списком у рукама наредила да се потпшемо да ћемо ићи на митинг подршке председнику. Ја сам одмах усмено одбио и навео разлоге а она је онда затражила да напишем и предам писмену изјаву што сам и учинио. Наравно, изјаву сам фотографисао и поделио на ФБ како би људи били упознати да се подршка изнуђује силом, претњама и уценама. Није ми била намера да тиме стичем популарност већ да укажем на наш тежак положај јер су нас до скора притискали Албанци а сад то раде Срби – властодршци.

Недуго након тог писма, режим је кроз своје медије покренуо негативну кампању против Вас, да ли сте имали и непријатности на радном месту?

Нисам морао дуго да чекам. На РТС1 огласио се Марко Ђурић коментаром да људи масовно иду на митинг подршке а Богољуб Милошевић није у стању да окупи ни десет особа. Што би Богољуб Милошевић окупљао људе? Ја сам само писмено, на захтев директорке, изнео свој став о целом догађају. Да осећам потребу да идем на митинг отишао бих својим колима или пешице али ја једноставно не подржавам ово што Вучић ради и у моје име. До сада нисам имао непријатности али их очекујем. Ђурић ме је учинио метом и сад кад се одморе од митинга хајка ће сигурно да крене али не марим. Исувише сам ја мали и безначајан у поређењу са погубном политиком коју Вучић води и која ће српски народ на КиМ али и у Србији да кошта опстанка.

Да ли познајете још некога ко је одбио наређење да присуствује митингу и какве су генерално биле реакције међу Србима са Космета?

У овој учмалој средини нико није одбио да присуствује митингу. Овде су Срби као под анестезијом, као зомбији. Толико су уплашени од ове власти да би добровољно пошли на стрељање ако им то нареде Вучић, Ђурић и директори које су они поставили. Тако је нпр. Директор Центра за социјални рад морао да прекине одмор у Грчкој и допутује на митинг подршке. Да ли је останак на функцији директора вредан овог труда?

Каква је данас атмосфера међу Србима на КиМ, после Вучићеве посете? Да ли су људи разочарани, обзиром да је Вучић само поновио своје празне приче?

Народ јесте уплашен али није глуп и свестан је да неће бити ни разграничења, ни пресељења. Биће пресељења али млађи у Србију а старији на гробља. Народ ћути и трпи. Навикнут је овај народ на патњу од рођења. Па ми овде никад нисмо били слободни. Ми смо се родили у ропству, у ропству ћемо и умрети. Само су нам се господарили мењали. И наши господари мисле да су слободни али нису, они су робови већих господара. Па и господар Вучић је роб својих господара. Да је он прави председник не би се стално враћао на претходнике и кривио их да су изгубили КиМ и гле? њега довели у ситуацију да призна независност, већ би својим газдама казао: „Хајде да се разграничимо. Нака полазна тачка разграничења буде Скадар“. Зашто Скадар? Па тамо и овде је била средњовековна српска држава а Албанија је настала 1912. године. Овим својим говором Вучић навлачи целој нацији кривицу. Он окриви нас Србе за бомбардовање 1999. године. Он нас учини тако слабим и немоћним а Албанце тако јаким и силним. Он се јуначи над својим народом а пузи пред светским моћницима. То можда не види обичан, угњетен Српски народ на КиМ и у Србији али виде неки људи који су нешто читали и који промишљају ситуацију.

Какву будућност за Космет и Србије који су остали тамо предвиђате?

Нисам ја пророк па да предвиђам. Знам да са оваквим председником и гарнитуром лажова, силеџија, лопова, мафијаша на свим нивоима нема будућности за Србе на КиМ али у у Србији. Неће Срби нестати одједном али ће доживети судбину Срба у Албанији. Можда ће се неко и спасити ако оде што даље одавде да не гледа и не слуша овог бахатог човека али где? Ако оде на Запад биће асимилован исто као што ће бити асимилован на КиМ, исто као Срби који су асимиловани у Албанији. Једини спас за Србе на Ким је да умру и почивају у светој Косовској земљи и да гробовима пркосе својим непријатељима. Зар нас „Ми знамо судбу“ Алексе Шантића не учи о томе?

Герила.рс

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

radovan beli markovic

РАДОВАН БЕЛИ МАРКОВИЋ: Ране од којих живимо

Бело Ваљево, Лајковац, Горња и Доња Псача… његове су ране, за које, вели, не тражи …

Никад нас неће волети они који су покушали да нас униште 18

Никад нас неће волети они који су покушали да нас униште

Нека је на част и тим људима који себе зову новинарима, и редакцијама, и медијима …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *