fbpx
Насловна / Србија / Економија / ПРОИЗВОЂАЧИ КРОМПИРА КИВНИ: Уништиће нас увознички лобији
ПРОИЗВОЂАЧИ КРОМПИРА КИВНИ: Уништиће нас увознички лобији 1

ПРОИЗВОЂАЧИ КРОМПИРА КИВНИ: Уништиће нас увознички лобији

НА писање нашег листа о увозу кромпира из Русије, бурно су у понедељак реаговали произвођачи из западне Србије, који наводе да су им магацини још пуни кромпира одличног квалитета, а у трговинама широм змље завршавају кртоле из увоза. Они додају да јаки увозни лобији покушавају да на све начине „униште домаћег пољопривредника“, о чему најбоље сведочи кванташка пијаца на којој је највише робе из – Албаније!

Тамо би требало да стоји истакнута албанска застава, јер је скоро 90 одсто производа из те земље – рекао нам је Саво Жунић, највећи произвођач кромпира у Пријепољу и шире. – У мом магацину тренутно имам око 50 тона кромпира врхунског квалитета, а у нововарошком крају има још сигурно око 300 тона, а у ивањичком сигурно још 400 тона. Из наших магацина кромпир је излазио по цени од максимално 45 динара, а ми се питамо на који начин се он после продаје по вишеструко већој цени. Нема разлога да домаћем кромпиру буде цена виша од 70 динара по килограму, а не да се нуди по трговинама и за 100 и више динара.

Жунић додаје да увозници без икаквих квота увозе кромпир из Русије и Белорусије. Са друге стране, када Србија извози било шта квоте се морају поштовати.

Увозници кромпира без икаквог стида одлазе код нас домаћих произвођача и траже нам неопходне папире како би извршили реекспорт. Познато је да транспортне фирме из Ужица, Чачка, Београда… увозе јабуку из Италије, потом је овде препакују и извозе у Русију као српску, а онда, да се не враћају празни, потерају кромпир и овде га довозе. Онда и даље покушавају да тај исти кромпир препакују и извезу га као ивањички, гучки, српски кромпир. То је срамота шта све држава толерише – казао нам је Жунић.

Кромпираши додају и да је посебна брука шта ради фитосанитарна инспекција на граничним прелазима.

У Србију улазе шлепери кромпира који буквално смрде. А ми када треба да извеземо траже нам узорковање земље где се сеје кромпир, па све до узорковања кртоле. Притом, морамо да поседујемо све неопходне сертификате – закључили су кивни кромпираши из западне Србије, крају најпознатијем по кртоли одличног квалитета.

ПРЕПОЛОВЉЕНИ ЗАСАДИ

НЕКАДА су, да подсетимо, засади кромпира у Србији заузимали и до 90.000 хектара, а данас се он гаји на око 45.000 хектара, односно дупло мање. Просечан принос је од осам до 12 тона по хектару, док је лане остварен рекордан принос, па је у брдским пределима забележен род и до 30 тона по хектару.

В. ИЛИЋ, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Откривена поверљива преписка која доказује да су форензичари Унмика знали за „жуту кућу“ 11

Откривена поверљива преписка која доказује да су форензичари Унмика знали за „жуту кућу“

Агенција Срна тврди да има доказе да су форензичари Унмика знали за „жуту кућу“. Агенција …

Тирана: Смењен председник Врховног суда Албаније, није могао да објасни порекло имовине 12

Тирана: Смењен председник Врховног суда Албаније, није могао да објасни порекло имовине

Председник Врховног суда Албаније Џезаир Загањори смењен је, пошто није могао да објасни зашто су …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *