Промењена старосна граница за пензионисање, сада у пензију идемо још старији, ево шта се све мења
Beograd, 24. aprila 2020. - Gradjani stariji od 65 godina kupili su jutros neophodne namirnice u prodavnicama. FOTO TANJUG / RADE PRELIC / an

Промењена старосна граница за пензионисање, сада у пензију идемо још старији, ево шта се све мења

5
(1)

ОД 1. јануара важе нови услови за одлазак у старосну и превремену пензију, тако да се граница за одлазак у старосну пензију код жена помера за два месеца.

Тако ће жене у 2021. години у старосну пензију моћи да оду са 63 године и два месеца живота и најмање 15 година стажа осигурања. За мушкарце ће важити исти услови као и 2020. године, дакле 65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања.

Осим овог основа за старосну пензију, осигураници оба пола могу то право остварити са навршених 45 година стажа осигурања, без обзира на године живота.

Од 1. јануара 2021. се мењају и услови за остваривање права на превремену старосну пензију, па ће мушкарцима бити потребно 40 година стажа осигурања и 59 година живота, а женама најмање 39 година и четири месеца стажа осигурања и 58 година и четири месеца живота. У овом случају пензија се трајно умањује за 0,34 одсто за сваки месец пре навршених година живота прописаних за стицање права на старосну пензију у тој календарској години, а укупан износ умањења за превремену старосну пензију може максимално да износи 20,4 одсто.

Како актуелни Закон о пензијском и инвалидском осигурању предвиђа, разлика у условима за пензионисање мушкараца и жена биће све до 2032. Тада ће грађанкама Србије за редовну пензију бити потребно као и мушкарцима – 65 година живота и 15 стажа. Зато ће се до тада, у наредних 14 година, уколико се не промени закон, старносна граница за пензионисање жена постепено повећавати.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

НАРКО-ФАШИСТИЧКИ режим поново понижава и отима новац од мајки и трудница

НАРКО-ФАШИСТИЧКИ режим поново понижава и отима новац од мајки и трудница

5 (2) НИЈЕДНА спорна одредба Закона о финансијској подршци породицама са децом на коју су …

Британци не пристају на полицијску репресију: Протести прете да ескалирају (видео)

Британци не пристају на полицијску репресију: Протести прете да ескалирају (видео)

5 (2) Протести који тресу Велику Британију могу да ескалирају, јер грађани неће пристати на …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend