Просечна пензија 2008. је била 237 евра, сада је 199 евра, а 2018. биће тек 209 евра

Просечна пензија 2008. је била 237 евра, сада је 199 евра, а 2018. биће тек 209 евра

5
(1)

Поштована председнице Владе,

Обистинило се страховање да, када сте приликом избора на ту часну функцију истакли да ће нова Влада бити влада континуитета, мислили и на континуитет изношења неистина, полуистина, лажних обећања и манипулисања статистичким подацима.

Једна од многобројних потврда добијена је и Вашом тврдњом да ће уз обећано повећање 90 одсто пензионера имати „веће пензије него пре смањења 2014. године“. Са својим образовањем, радним и животним искуством израженим и кроз званично пријављену имовинску карту која у непокретностима вреди 4145 месечних, односно 345 годишњих просечних пензија, свакако знате да је Ваша тврдња неистина и манипулација.

Неистина већ због тога што је просечна пензија 2008. године износила 237 евра, ове 199 евра, а са обећаним повећањем у наредној години ће бити тек 209 евра.

Манипулација због тога што је баратање номиналним износима проблематично, само по себи јер не узима у обзир куповну моћ и инфлацију. Применом Ваше методологије могло би да се изнесе сасвим чиста истина да су „историјски посматрано“ пензије номинално биле највише 1993. године, у време Слободана Милошевића, када су се исплаћивале новчаницама од 500 милијарди динара, али да се прећути да је за њу могло да се купи око пола килограма кромпира.

Пуна истина је, поштована председнице Владе, следећа:

Пензије су у сталном паду од 2010. године, радикално од 2014. и реално су смањене за око 25 одсто. Данас оне износе тек 48 одсто просечне зараде, а 2008. године биле су 59 одсто. Истина је да пензије 250 хиљада пензионера ни са најављеним повећањем неће достићи износе пре умањења од пре три године, а да су потрошачке цене у истом периоду порасле за 7.1 одсто, само у овој години просечно 3,5 одсто, а кључни производи за сиромашне – непрерађена храна и енергија 9 и 5 одсто.

Истина је да ће повећане пензије просечно износити 25 хиљада динара, а да око 550.000 пензионера има месечна примања од 8.000 до 18.000 динара. Истина је, председнице Владе, да Ви не знате како се са тим приходима живи, а понашате се као да Вас то и не интересује.

Очигледно је да Вас ни струка, ни морал не обавезују да изрекнете најважнију истину и делујете у складу са њом, без обзира на политичке последице по Вас лично: уколико ММФ настави да води економску политику Србије, пад реалних пензија биће настављен и у наредним годинама, јер је њихов налог да укупна маса пензија падне на 10 одсто БДП-а.

Поштована председнице Владе,

Политички маркетинг и комуникација не могу да надоместе одсуство визије и конкретних резултата нити могу сакрити чињеницу да Влада коју предводите нема решење како да Србија постане уређена, слободна, развијена и социјално праведна држава.

Др Милош Јовановић, председник Демократске странке Србије

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Дугују им плате: Штрајк турских радника у Београду на води!

Дугују им плате: Штрајк турских радника у Београду на води!

0 (0) Турски радници ангажовани на пословима изградње „Београда на води“, ступили су у штрајк …

Протест страних радника због неисплаћених плата испред седишта Београда на води

Протест страних радника због неисплаћених плата испред седишта Београда на води

5 (2) Вест је допуњена у 16:40 након што је стигао одговор компаније Белграде Wатерфронт. …

3 Коментара

  1. Cilj je da se penzioneri pretvore u socijalne slucajeve, a da se zbog toga ljudi bore da rade dok ne umru na poslu! To je zlikovacka neoliberalna politika koju samo kriminalci mogu da sprovode!

  2. BEZ LJUTNJE ΛV, MOLIM!

    Po pitanju najavljenog povećanja plata i penzija od prvog januara 2018. Godine sve je rečeno. Ponašanje ΛV po tom pitanju i njegova reakcija ne priliči normalnom čoveku. Pre objašnjenja bilo šta, predlažem mu da proguta neki sedativ, da ga dovede do normalne ljudckosti. Predložili su povećanje 5% penzija i 10% plate, a nije ukinuo svoj milosrdni zakon otimanja i šta mu nije jasno i emotivno da si jede živce i da se ponaša kao ološ. Naime, penzije su povećane 5% samo onima koji imaju penzije sa povećanjem samo do 25.000 dinara, drugima to povećanje je niže od 5%. Moje povećanje na neotetom delu penzije bilo bi sa povećanjem od 5%, 3.000 din, a on još otme 25% od toga i moje povećanje penzije u 2018. godini biće samo 3,75% ili 2.250 din, u odnosu na 2017. god. ΛV povrati se u normalu, ako možeš. A ono njegovo da će plate i penzije biti veće no ikada, neka okači mački o repu, ukoliko je sustigne. Realne vrednosti plate i penzije sada i one iz 2014. godine ne mogu da se uporede. Cene usluga, hrane, garderobe, knjige su uvećane. ΛV prizemlji se malo!

  3. PRESIPATI IZ PRAZNOG U ŠUPLJEM

    Koja je ovo politika i diskriminacija da se penzioneri dele na ovi do 25000 din i oni iznad, pored postojanja fondova za socijalu, zašto se otima ljudima sa većom penzijom da bi onima sa manjim im se povećavale. Sticanje penzija je prvo određeno zakonom, da je tu bar za većini zapošljenih strogo primimenjivani, osim anomalija od koje, na žalost, ne može se pobeći. Diskriminatori ΛV i Brnabić da li znaju da su penzioneri, većina njih, više godina radili nego što oni imaju godine, pogazili su stečena prava, a uzurpirali sutstvo, te penzioneri nemogu da idu dalje u Strazbur, a to je nepobitna bruka i ΛV, a manje Ane, ona je tri meseca odgovorna. Onaj slinavi ljigavac se okačio na grbači penzionera i ne silazi, a dokle misli taj magareći teret da nose penzosi? Izgleda niti misli, niti ima čime da misli, a samo se ljuti.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend